Index Vakbarát Hírportál

Két év után lezárult a Trump orosz ügyeit vizsgáló nyomozás

2019. március 22., péntek 22:35 | aznap frissítve

Robert Mueller lezárta az általa vezetett különleges bizottság vizsgálatait. Ez volt az a nyomozás, ami a Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és az oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgálta a 2016-os elnökválasztási kampány idején, írja a New York Times.

A végleges, összefoglaló jelentés a jogszabályok alapján bizalmas iratnak minősül, annak nyilvánosságra hozataláról nem Mueller dönt, azt az igazságügyi miniszternek kell átnyújtani, ez történt meg pénteken: a bizottság munkáját felügyelő igazságügyi minisztérium vezetője, William Barr megkapta a nyomozati anyagot.

Ezután a miniszteren múlik, hogy nyilvánosságra hozza-e, vagy a kongresszus elé terjeszti-e a jelentést. A kongresszus márciusban arról szavazott, hogy nyilvánosságra hozza az iratokat, amennyiben beterjesztik azokat. Az indítványt mindkét párt támogatta, elsöprő többséggel. 

Pénteken a demokraták már jelezték, mindenképp azelőtt szeretnék látni a jelentést, hogy azt Trump megismerné.

A vizsgálatról hetek óta tartanak a találgatások az amerikai sajtóban; az NBC televízió például február közepére jelezte a bizottság munkájának lezárását, a The New York Times című lap pedig összeállítást készített arról, hogy Donald Trumpot hányszor és milyen alkalommal érte az a vád, hogy akadályozni próbálta a Mueller-bizottság munkáját.

Robert Muellert, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egykori vezetőjét 2017 tavaszán kérték fel annak kivizsgálására, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump kampánycsapatának egyes munkatársai összejátszottak-e az oroszokkal Trump választási győzelme érdekében. Csaknem két évig húzódó munkájáról a bizottság eddig nem közölt bizonyítékokat, viszont Trump egykori munkatársai közül néhányat perbe fogtak, és van, akit már el is ítéltek. Őket korábbi gazdasági bűncselekményeikért – közöttük adó- és banki csalásokért – vonták felelősségre, vagy azért, mert meghallgatásukkor félrevezették a hatóságokat.

Rovatok