Index Vakbarát Hírportál

Helikopterrel kell kimenteni 1300 embert, hatalmas viharban hibásodott meg egy hajó

2019. március 23., szombat 16:45

Meghibásodott egy tengerjáró hajó hajtóműve Norvégia partjai közelében, ezért a fedélzeten tartózkodó több mint 1300 embert ki kell menteni. Egy teherhajó is vészjelzést küldött a közelben.

Szombaton délután vészjelzést adott le a Viking Sky nevű hajó, mert irányíthatatlanul sodródott a szárazföld felé a hajtóművek meghibásodása miatt. A hajó a Viking Cruises csoport tulajdona, és a vállalat weboldala szerint 930 utas fogadására képes; összesen 1300 embert kell kimenteni, de a helikopterek csak 10-15 személyt tudnak egyszerre elszállítani.

A szárazföldön már előkészítették az emberek fogadásához szükséges létesítményeket – közölték a mentők. A tengeren óránkénti 70 kilométeres sebességű szél fúj.

A BBC azt írja: a helyszínen több méter magasak a hullámok. A hajó kevesebb mint 5 kilométernyire volt a parttól, amikor a hajtóművek leálltak; az újabb hírek szerint végül nagyjából a parttól két kilométerre sikerült stabilizálni az addig csak sodródó hajót. Mindez a Hustadvika nevű körzetben történik, amely az egyik legveszélyesebb norvég partszakasz.

Az egyik hajtóművet sikerült újraindítani, és áramellátás is van a hajón - írja a Cruise Industry News.

A mentőcsónakokat az időjárás miatt nem tudták leereszteni, ezért van szükség a helikopteres mentésre. És bár hat hajó is megindult a helyszín felé, hogy segítséget nyújtson, az időjárás miatt szintén kérdéses, hogy ez mennyire lesz sikeres. Öt helikopter vesz részt a mentésben, de ez sem megy simán, mivel a köteleken lógó emberek is ki vannak téve a hatalmas szélnek.

A norvég közmédia azt írja

tíz embert kellett kórházba szállítani,

többnyire törésekkel és vágott sebesülésekkel. Hárman sérültek meg súlyosan; a legsúlyosabbak egy kilencvenes éveiben járó nő és egy hetvenes éveiben járó férfi sérülései.

Este fél tízig 130 embert sikerült kimenteni, így hosszú mentésre lehet számítani. Mindeközben viszont az lenne a legfontosabb, hogy mégis sikerüljön újraindítani a másik hajtóművet is. Az utasok közösségimédia-bejegyzési alapján látható, hogy a hajó több helyen megsérült attól, hogy a bútorok és más tárgyak nekicsapódnak az üvegfelületeknek a viharban, és valahonnan víz is került a hajóba.

Ezen a felvételen látszik, hogy hatalmas bútorok is kontrollálatlanul mozognak a hajón az utasok közvetlen közelében, sőt darabok hullanak ki a plafonból a fejük fölött:

A helyi rendőrség arra kéri az embereket, hogy hagyjanak elég helyet a mentési művelethez a partokon, mivel akkora az érdeklődés, hogy az már zavarja a folyamatot.

Az eset után nem sokkal a norvég média jelentése szerint

egy teherhajó is bajba került a közelben.

A leállt motorral lehorgonyzott hajón kilencfős legénység tartózkodik; hogy őket ki kell-e menteni helikopterrel, még nem döntötték el, mindenesetre a helyszínre küldtek egy helikoptert. A hajó motorja este 7 körül állt le, és el is vesztették a szállított faáru egy részét.

Az időjárás-előrejelzés szerint a szél iránya a későbbiekben változni fog, ami komoly problémákat okozhat a két veszteglő hajónak.

(Borítókép: Frank Einar Vatne/NTB Scanpix/Reuters)

Rovatok