Index Vakbarát Hírportál

Megint túl korán ígért Románia miniszterelnöke Izraelnek

2019. március 24., vasárnap 20:13

Végső döntés nélkül jelentette be a román elnök, hogy Románia áthelyezi Tel-Avivból az izraeli nagykövetséget Jeruzsálembe - írja az MTI.

A bejelentés az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC), az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbijának tanácskozásán hangzott el, ám a romániai elnöki hivatal közleménye szerint ez a döntés nem csak a kormányon múlik, a végleges döntés még nem született meg. 

 Viorica Dancila román miniszterelnök azt mondta:

Eltökélt vagyok abban, hogy hozzájáruljak az Izrael és az egész Európai Unió közötti kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez.

Szerinte Románia Izrael Állam és a zsidó nép lojális barátja, illetve leghűségesebb európai támogatója. Majd bejelentette a nagykövetség Jeruzsálembe helyezését. 

Ám Klaus Iohannis román elnök nem sokkal később közleményben tudatta, hogy "Dancila miniszterelnök igyekezett úgy beállítani, mintha ez a döntés csak a kormányon múlna, és ezért olyasmit jelentett be, amiről nem született döntés".

A végső döntést a témáról készülő elemzés véglegesítését követően, a külpolitikában és a nemzetbiztonság terén illetékes valamennyi intézmény jóváhagyásával - alkotmányos hatáskörének megfelelően - a román államfő fogja meghozni.

A bukaresti baloldali kormány nem először beszélt eldöntött tényként az ország izraeli külképviseletének Jeruzsálembe költöztetéséről anélkül, hogy arról a jobboldali államfővel megegyezett volna. 2018 áprilisában Liviu Dragnea házelnök közölte, hogy Románia követi az Egyesült Államok példáját és költözteti az izraeli nagykövetségét.  

Izrael állam Jeruzsálemet tartja a fővárosának, a kormány pedig bátorítja partnereit, hogy nyissanak a városban nagykövetséget. Ettől azonban több állam is ódzkodik, mert a palesztinok is Jeruzsálemet szeretnék államuk fővárosának, ezért a város jogállása nem teljesen tisztázott.

Az izraeli-palesztin konfliktus új fejezetét Donald Trump bejelentése hozta meg. Az Egyesült Államok elnöke 2017 decemberében bejelentette, hogy az izraeli nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költözik, és elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Rovatok