Index Vakbarát Hírportál

A katonaság jelöltje maradhat Thaiföld vezetője

2019. március 24., vasárnap 20:21 | öt éve frissítve

A katonaság által is támogatott jelölt vezet a thai választásokon, azonban a hivatalos eredmények bejelentését hétfő délutánra tolták, számolt be a Reuters. Mivel a puszta szavazatszámból nem lehet pontosan megmondani, hogy hány helyet nyert el Prajuth Csan-ocsa tábornok a parlamentben, így azt sem tudni, hogy ő marad-e a miniszterelnök.  

Prajuth Csan-ocsa tábornok volt a 2014-es thai puccs kulcsembere, aki a puccsot követően „civil miniszterelnökké” neveztette ki magát, sőt közölte, hogy ő az egyetlen ember, aki békét és stabilitást hozhat a thai politikába, pártot is csinált magának. A voksolás előtt új alkotmányt fogadtak el, amely jelentős befolyást adott a hadseregnek a politikai életbe, és a voksolás előtti kampányt is a rezsim bírálóival és ellenfeleivel szembeni kemény fellépés jellemezte.

A választások előtti várakozások még arról szóltak, hogy a rezsim fő ellensége, a korrupciós vádak miatt külföldi száműzetésben élő  Thakszin  Sinavatra politikai mozgalma a legesélyebb a győzelemre. 

Thakszin rendőrként kezdte a pályafutását, aztán az 1980-as évek végén több befuccsolt biznisz után telekomcéget alapított, amelynek élén Thaiföld leggazdagabb embere lett. Az üzleti sikerhez az is kellett, hogy jó kapcsolatainak köszönhetően mobiltelefon-monopóliumot kapott a hadseregtől. A politikába először az 1990-es évek közepén lépett be, hamar külügyminisztert csináltak belőle, 1998-ban saját pártot alapított, majd 2001-ben hatalmas győzelmet aratva lett miniszterelnök. 2006-ban azonban korrupció vádjával megpuccsolták, és hiába nyert azóta két választást mozgalma, 2008-ban a legfelsőbb bíróság, 2014-ben a hadsereg vetett véget a Thakszinhez közeli pártok hatalmának.

A jelenlegi állás szerint a  Prajuth Csan-ocsa féle erők 7,64 millió, míg a Thakszin Sinavatrával azonosított ellenzék 7,16 millió szavazatot tudhatnak magukénak. 

Rovatok