Index Vakbarát Hírportál

Porosenko akkor sem tűnik el, ha elveszti az elnökválasztást

2019. március 25., hétfő 14:15

Egy héttel a vasárnap esedékes ukrajnai elnökválasztás előtt még tovább erősítette pozícióját az első helyen Volodimir Zelenszkij humorista, akit a biztos választók 32,1 százaléka támogat a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) hétfőn közzétett felmérése szerint, amit az MTI szemlézett. A március 14-22. között végzett felmérés eredménye szerint a második helyen Petro Porosenko jelenlegi államfő áll 17,1, a harmadik pedig Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje 12,5 százalékos támogatottsággal.

Porosenko nem fontolgat visszavonulást a politikából. Ha elveszítené az elnöki posztot, akkor az ősszel tartandó parlamenti választásokon indul el pártja listavezetőjeként - mondták el az Ukrajinszka Pravda hírportálnak az államfő kampánystábjában. Az elnök környezetében a legrosszabb variációnak azt tartanák, ha már a második fordulóba sem kerülne be, ha abban veszítene, az valamivel elviselhetőbb lenne. Ha pedig megnyerné az elnökválasztást, akkor pártja listavezetőjének Volodimir Hrojszman miniszterelnököt javasolná a parlamenti választásokra.

Julija Timosenko a végletekig bízik saját győzelmében, Zelenszkij népszerűségét mesterségesen felfújtnak tartja, azt pedig nem hiszi el, hogy Porosenko csalás nélkül győzni tud. Így akár az első fordulóból esik ki, akár a második fordulóban veszít, nagy valószínűséggel megkérdőjelezi majd a választások eredményét, és megpróbálja meggyőzni a választókat arról, hogy csalás áldozatává vált - árulta el stábjának egyik tagja a hírportálnak.

Zelenszkij vele szemben viszont leszögezte, hogy ha elveszíti az elnökválasztást, elismeri a vereséget, és semmiféle tömegmegmozdulást nem szervez. Senki nem fog egy újabb Majdant szítani. Elég vér folyt már az országban - jelentette ki a napokban egy sajtótájékoztatón. Valószínű azonban, hogy ha nem szerzi meg az elnöki posztot, a showman kiszáll a nagypolitikából. 

Rovatok