Index Vakbarát Hírportál

18 milliárd forintos lopással vádolják Putyin egyik exminiszterét

2019. március 26., kedd 23:19

Négymilliárd rubelt (18 milliárd forint) lopott el és rejtett el offshore-hálózaton keresztül Vlagyimir Putyin korábbi tárca nélküli minisztere – állítja az orosz Nyomozati Hatóság (SZK). Mihail Abizovot kedden őrizetbe vették. A miniszteri posztot 2012 és 2018 között betöltött politikus-üzletember visszautasította a vádat, amely szerint 2011-2014 leemelte az összegeket a Szibériai Energetikai Hálózat (SZIBEKO) és a Regionális Villamos Hálózat (RESZ) nevű nyílt részvénytársaságok számláiról.

A 47 éves Abizovnál házkutatást tartottak, előzetes letartóztatásáról szerdán dönt a bíróság. A TASZSZ nyomozati forrásokra hivatkozva úgy tudja, újabb vádpontok és újabb gyanúsítottak is megjelennek az ügyben. 

Abizov miniszteri posztja előtt az ötvenezer (!) alkalmazottal működő RU-COM üzleit csoportot vezette, amely a mezőgazdaságtól az energetikai szektoron át a gépiparig több befektetést irányított. A holding része volt a két említett részvénytársaság is. 

Abizov az utóbbi hónapokban Olaszországban élt, miután miniszteri posztjáról májusban leköszönt. (A tárca nélküli posztot neki hozták létre, távozása után meg is szűnt.) Orosz sajtóértesülések szerint a napokban Moszkvába utazott, hogy megválaszolja a vele szemben felmerült kérdéseket.

Állítólag garanciát kapott rá Dmitrij Medvegyev kormányfőtől tanácsadóján, Arkagyij Dvorkovicson keresztül, hogy békésen sikerül rendezni az ügyet. Valószínűleg azonban Moszkvába érkezve már el sem jutott a kormányfőig, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat őrizetbe vette.

Az Interfax arról írt, hogy Moszkvába hívása már elfogására irányuló akció része volt.

Rovatok