Index Vakbarát Hírportál

Állandó orosz katonai támaszponttól tart a venezuelai ellenzék

2019. március 26., kedd 22:09

Nem csak egy gyors látogatásra jött 35 tonna szállítmánnyal és 99 katonával két orosz katonai gép Venezuelába – állítja a nyugat által a hatalom legitim birtokosaként elismert ellenzék képviselője. Humberto Calderón Berti szerint – akit az ideiglenes elnöknek tekintett Juan Guaidó nevezte ki Venezuela bogotái nagykövetének – Moszkva célja, hogy állandó katonai támaszpontot kapjon Venezuelában. Könnyen lehetségesnek tartja, hogy a szorult helyzetben lévő államfő, Nicolás Maduro, aki Moszkva és Peking támogatását is élvezi, az orosz tengeralattjárók számára kikötőt is biztosítana.

Guaidó szerint azonban alapvető különbség van a kínai és az orosz aktivitás között: az előbbi csak kereskedelmi kapcsolatait akarja kedvezően alakítani, hogy az ország hatalmas olajkészletéjez hozzáférjen, utóbbi viszont geopolitikai játékot játszik.

Moszkva visszautasítja az Amerikai Államok Szervezete (OAS) hétfői állásfoglalását, amely szerint Oroszország a katonai gépek megjelenésével törvénytelenül avatkozik bele Venezuela belügyeibe.

Az amerikai szankciók hatására sem változtat Oroszország eddigi politikáján, amely a legitim caracasi vezetés támogatására irányul – idézte a TASZSZ az orosz külügyminisztérium szóvivője keddi nyilatkozatát. Marija Zaharova ezzel az Egyesült Államok törvényhozásának törvénytervezetére utalt, amely a növekvő orosz befolyást lenne hivatott megállítani. Zaharova szerint a venezuelai alkotmány egyébként is egyértelműen tiltja az ország területén külföldi katonai bázisok létrehozását.

Rovatok