Index Vakbarát Hírportál

Túl sok ivóvizet pisilt ki a brüsszeli pisilő kisfiú, ennek most vége

2019. március 26., kedd 19:07 | aznap frissítve

Nem pisil többé ivóvizet a híres brüsszeli Manneken Pis-szobor, miután a brüsszeli városvezetés rádöbbent, hogy a szoborból napi 1000-2500 liter friss víz ömlik egyenest a csatornába. Zárt rendszerűvé alakították a rendszert, ami a kifolyó vizet használja fel újra. 

A szökőkút a 61 centiméter magas meztelen fiúcskával Jérôme Duquesnoy barokk mester műve, a belga főváros egyik látványossága. Az 1619-ben készült eredeti szobor ma már egy brüsszeli múzeumban van, egy másolat helyettesíti a Grand Place mellett, a belga főváros középkori központjában.

A közelmúltban Régis Callens, egy helyi energetikai szakember állapította meg, hogy a szoborból naponta mintegy 1000-2500 liter tiszta ivóvíz, azaz tíz háztartás vízszükséglete folyik el.

Azt hittük, zárt rendszerű és semmit sem fogyaszt

- mondta Callens, aki a szobron elhelyezett mérő adatait vizsgálta meg, amelyre senki sem figyelt korábban. A kifolyó víz elvezetésére a héten készítettek egy csatornát, amelyből visszavezetik a vizet a szoborhoz. Később egy állandó vízkeringető rendszert is építenek hozzá.

Benoît Hellings, az egyik brüsszeli városatya azt mondta:

négyszáz év után először nem friss vizet pisil a Manneken Pis.

A város most megvizsgálja az összes központi szökőkutat, hogy ne fordulhasson elő hasonló pazarlás. Emellett az iskolákban és a sportcentrumokban is ellenőrzik a hasonló kutakat.

A Manneken Pis bronzszobor a legendák egyike szerint egy kisfiúnak állít emléket, aki pisilve oltotta el a Brüsszel ostromlói által gyújtott tüzet.

A szoborról számtalan másolat készült. Az eredeti szobrot többször megrongálták és ellopták, például 1817-ben. A meztelen fiúcskának csaknem ezer ruhája van, és az év 130 napján ezekbe öltöztetik. 

Rovatok