Index Vakbarát Hírportál

Izgalmas kémsztori lett az Észak-Korea madridi nagykövetségén elkövetett betöréses rablásból

2019. március 26., kedd 19:49 | aznap frissítve

Eddig csak akciófilmnek tűnt, mostanra már izgalmas vagy inkább zavaros kémsztorivá vált az az eset, ami február 22-én történt Észak-Korea madridi nagykövetségén. Mint megírtuk, február 22-én fegyveresek törtek be a kommunista diktatúra madridi nagykövetségére, ahol megkötözték az alkalmazottakat, majd váratlanul eltűntek. Most már a szálak az FBI-ig érnek. De nézzük sorban a történteket, miután az MTI tudósítása szerint a madridi központi büntetőbíróság feloldotta a nyomozás titkosítását, és José María de la Mata bíró beszámolt az ügy részleteiről. 

Egy Adrián Hong Chang nevű, mexikói állampolgárságú, Egyesült Államokban élő férfi két héttel a februári támadás előtt vállalkozónak kiadva magát jelent meg Észak-Korea madridi nagykövetségén. A férfi  az észak-koreai külképviseletet irányító kereskedelmi megbízottat kereste azzal, hogy szeretne befektetni, üzleti kapcsolatokat találni az ázsiai országban.

Február 22-én már úgy tért vissza a kertvárosi lakóövezetben található villába, hogy  ismét tárgyalni jött. Amikor a nagykövetség alkalmazottai nem figyeltek, a férfi beengedte odakint várakozó társait az épületbe.

Kilenc bozótvágóval, késekkel, vasrudakkal felfegyverkezett férfi nyomult be az épületbe. Rátámadtak a követségi alkalmazottakra, ütlegelték, majd megkötözték őket. 

A támadók egy Észak-Korea felszabadításáért küzdő emberi jogi szervezet tagjainak nevezték magukat. A kereskedelmi megbízottat elkülönítették a többiektől, kezét hátrakötötték, fejére zsákot húztak. Arról győzködték, hogy dezertáljon, álljon át az ő oldalukra.

Az egyik nagykövetségi alkalmazott felesége egy első emeleti szobában rejtőzött el. Még mielőtt rátaláltak volna, kiugrott az ablakon. Megsérült, de el tudott menekülni. Őt látta meg egy járókelő, aki hívta a mentőket és a rendőrséget is.

Amikor a rendőrök odaértek a nagykövetséghez, egy jól öltözött férfi nyitott ajtót nekik. Azt állította, hogy minden rendben van, a nagykövetségen nem történt rendkívüli esemény.

Néhány perccel később azonban három luxusautó hajtott ki nagy sebességgel az épület kapuján, az egyikben a rendőrök felismerték az ajtót nyitó férfit. A három autót később a város három különböző pontján találták meg üresen. Kiderült az is, hogy a csoport vezetője egyszerűen kisétált egy hátsó ajtón, majd megfelelő humorérzékről tanúbizonyságot téve 

Oswaldo Trump néven hívott magának taxit  egy mobilappon keresztül.

A támadók két számítógépet, egy mobilt, több pendrive-ot és két merevlemezt vittek magukkal, természetesen azt is, amelyen a nagykövetség biztonsági kameráinak felvételeit tárolták. Akciójuk után a nagykövetségen három sérültet kellett ellátniuk a mentősöknek.  

A spanyol hatóságoknak mostanra a tíz támadóból hetet sikerült azonosítaniuk. Az akció után mindannyian azonnal elhagyták Spanyolországot, négy kisebb csoportban Portugália felé. Vezetőjük, Adrián Hong Chang előbb Lisszabonba utazott, majd onnan az Egyesült Államokba repült.

A férfi öt nappal később kapcsolatba lépett az FBI New York-i irodájával.

Eddig az akciófilm, de a dologban van még néhány érdekes szál:

  1. A madridi nagykövetségi betörést öt nappal Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök Hanoiban rendezett csúcstalálkozója előtt követték el.
  2. A kiemelt jelentőségű diplomáciai esemény előkészítésében kulcsszerepe volt Észak-Korea egykori madridi nagykövetének. Kim Jong Csol az észak-koreai Koreai Munkapárt központi bizottságának alelnöke, akit Kim Dzsong Un jobbkezeként tartanak számon. A madridi külképviselet éléről 2017 őszén távozott, miután a spanyol kormány kiutasította tiltakozásul Észak-Korea ballisztikusrakéta-kísérletei miatt.
  3. A támadással kapcsolatban az El País már korábban felvetette a kémkedés lehetőségét, majd arról is írt, hogy értesülése szerint az akció mögött  a CIA állhat dél-koreai közreműködéssel. 

Robert Palladino amerikai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján leszögezte: az Egyesült Államok kormányának semmi köze a nagykövetség elleni támadáshoz.

Rovatok