Index Vakbarát Hírportál

Kényszerleszállást hajtott végre a problémás Boeing-típus egy újabb gépe

2019. március 26., kedd 22:02

Hajtóműprobléma miatt kényszerleszállást hajtott végre Orlandóban a Southwest légitársaság Boeing 737 MAX 8 típusú repülőgépe. Mivel ez a gép jelenleg nem repülhet utasokkal, csak a személyzet volt rajta, írta a CNBC. A géppel pont azért indultak Kaliforniába, hogy ott a többi ugyanilyen géppel együtt hangárba állítsák az elmúlt időszak botrányai miatt, az ottani ultraszáraz időjárás ugyanis a legkedvezőbb a hosszú állásnak. Röviddel felszállás után jelentkezett a probléma a jobboldali hajtóművel, úgyhogy a gép visszatért az orlandói nemzetközi repülőtérre. Csak a pilóta és a másodpilóta volt a fedélzeten. Senki nem sérült meg, a gép biztonsággal landolt.

A Flightradar tweetjén látható a gép rövid köre.

Ez az a típus, amelynek két gépe is lezuhant az elmúlt hónapokban (az egyik októberben Indonéziában, a másik márciusban Etiópiában) ezért gyakorlatilag az egész világon kivonták egyelőre a forgalomból, sőt, maga a cég is azt javasolta, hogy függesszék fel a repülését. Az amerikai légügyi hatóság egyelőre annyit közölt, hogy vizsgálják az ügyet, és az eset nincs összefüggésben a típust érintő korábbi problémákkal. 

A korábbi két katasztrófában a gyanú szerint a balesetet nem egyedi műszaki probléma, vagy pilótahiba okozta, hanem típushiba, amely minden gépben ott rejlik: a repülő robotpilótájának szoftverében lehet a baj, amely miatt a felszállási sebesség megmagyarázhatatlanul ingadozik. A problémák egyik alapvető oka az elsietett fejlesztés lehet.

Rovatok