Index Vakbarát Hírportál

Identitárius osztrák férfi lakásában tartottak házkutatást az új-zélandi merényletek miatt

2019. március 26., kedd 18:23 | aznap frissítve

Az új-zélandi christchurchi mecsetekben elkövetett terrortámadások miatt egy osztrák szélsőjobboldali férfi lakásában tartottak házkutatást, írja az MTI az osztrák ügyészség közlése alapján. 

A grazi ügyészség emberei a 30 éves Martin Sellner, az Osztrák Identitárius Mozgalom (IBÖ) társalapítójának bécsi otthonát szállták meg terrorszervezethez tartozás gyanúja miatt. Az aktivista beismerte, hogy néhány hónapja 1500 eurós (474 ezer forintos) adományt kapott Brenton Tarranttől, a március 15-én az új-zélandi Christchurch két mecsetében 50 hívőt meggyilkoló ausztrál férfitól.

A keddre virradó éjszaka közzétett videóban Martin Sellner az állította, hogy "semmilyen kapcsolatban" sem állt Tarranttel. Csak annyit ismert el, hogy rövid köszönő emailt küldött neki.

Sebastian Kurz kancellár kedden azt mondta:

a christchurchi merényletek felelőse és az osztrák identitáriusok közötti mindenféle kapcsolatot maradéktalanul és minden elnézés nélkül tárjanak fel.

A belügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy közép-európai és balkáni körútja során Tarrant Ausztriában is járt. Sajtóértesülések szerint valószínűleg november 26-án érkezett Bécsbe, és állítólag Karintiába, Salzburgba és Innsbruckba is elutazott.

A házkutatáson lefoglalták Martin Sellner számítógépét és telefonját is. Az aktivista ellen, akit kitiltottak Nagy-Britanniából, tavaly az IBÖ tizenhat másik tagjával együtt eljárás folyt bűnszervezet létrehozása és fajgyűlölő ideológia terjesztése miatt, de júliusban felmentették.

Mint megírtuk, az új-zélandi merénylő tavaly Magyarországon is járt. A Terrorelhárítási Központ szerint a férfi tavaly november 26-án Lökösházánál lépte át a magyar határt egy vonaton. A férfi tavaly utazást tett Bulgáriában, Romániában, Horvátországban, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is. A merénylethez használt fegyverére olyan történelmi személyiségek, köztük Hunyadi János nevét írta fel, akik szembeszálltak a török hódítással.

A férfi nagyszülei azt mondták,  Tarrant gondokodása európai útjai alatt változott meg, amikor Európában egymás után történtek a terrortámadások.

Rovatok