Index Vakbarát Hírportál

Az éjjel sem csillapodott a tűzpárbaj a Hamász és Izrael között

2019. március 27., szerda 05:39

Tovább folyik az adok-kapok a Hamász és Izrael között. Kedd éjjel ugyanis – a délutáni rakétacsapásra válaszul – újra izraeli harci gépek támadták a terrorszervezet Gázai övezetben található létesítményeit, majd pedig a Hamász lőtt ki rakétát szerda hajnalban a Földközi-tenger partján található Askelón városára.

A város ipartelepe felé tartó rakétát az izraeli elfogórendszer, a Vaskupola rakétája leszedte, ezért az nem okozott kárt sem emberéletben, sem anyagiakban.

Az izraeli hadsereg a Hamászt hibáztatta a konfliktus elmérgesedéséért:

Az izraeli hadsereg elszánt arra, hogy megtegyen bármit Izrael polgárainak védelmében, és felkészült bármilyen helyzetre.

Kedd délután Benjámin Netanjahu miniszterelnök részvételével helyzetértékelő és feladatmeghatározó tanácskozást tartottak Tel-Avivban a katonai főhadiszálláson, majd újabb egységeket vezényeltek az övezet mellé, és tartalékosok további behívásáról határoztak. Az erőszak legújabb köre azért robbant ki Izrael és a Hamász között, mert hétfőn a Gázai övezetből rakétával támadták egy közép-izraeli település egyik lakóépületét. A támadásban heten megsebesültek.

Egyelőre nem tudni, hogy a mostani konfliktusban is sikerül-e olyan önmérsékletet tanúsítani, mint tavaly novemberben, amikor egy balul elsült izraeli felderítő akció miatt tört ki hasonló konfliktus, de akkor – igaz, egy kormányválság árán – sikerült megfékezni izraeli részről az eszkalációt.

(MTI)

Rovatok