Index Vakbarát Hírportál

Gyanúsítottként hallgatták ki a román korrupcióellenes ügyészség felmentett vezetőjét

2019. március 28., csütörtök 21:17 | aznap frissítve

Csütörtökön közel hét órán keresztül gyanúsítottként hallgatták ki a román korrupcióellenes ügyészség volt vezetőjét, Laura Codruta Kövesit, mert hivatali visszaéléssel, megvesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják - írja a kronika.ro.

„Semmit sem mondhatok önöknek arról, ami a mai kihallgatásomon elhangzott, és a dossziémról se beszélhetek. Ezzel az intézkedéssel véleményem szerint be akarják tömni a számat, tovább akarnak zaklatni bennünket, akik az igazságszolgáltatás terén tettük a dolgunkat. A jelek szerint egyeseknél magasra hágott az amiatti kétségbeesés, hogy európai főügyész lehetek” – mondta Kövesi, amikor végül kiengedték a kihallgatás után.

Az MTI szerint távozásakor Kövesi nem erősítette meg a hatósági felügyelet elrendeléséről szóló médiaértesülést, csak annyit mondott, nem beszélhet az ügyéről. Nem hivatalos információk szerint a DNA volt vezetőjének azt is megtiltották, hogy elhagyja az országot, írja a Krónika.

Kövesi az ország üzleti és politikai elitjének jelentős részét börtönbe zavarta még korrupciós főügyészként. A román közvéleményt évek óta erősen foglalkoztatja és megosztja a volt főügyész tevékenysége. Hívei szerint az általa feltárt és végig vitt ügyek segítik a korrupcióval teljesen átszőtt román üzleti és politikai élet megtisztulását, míg ellenfelei szerint az amerikai érdekek által mozgatott főügyész tevékenysége lehetetlenné tette az országban a döntéshozatalt, a felelősségteljes pozíciók betöltését.

Végül tavaly nyáron hivatali visszaéléls miatt lemondatták. A kormányzó Szociáldemokrata Párt számára ez nagy győzelem volt, hiszen Kövesi előszeretettel kapta el a párt korrupt tisztségviselőit, még magát Liviu Dragnea pártvezetőt is, aki végül két év felfüggesztettel megúszta.

A csavar a történetben azután következett be, hogy idén márciusban az Európai Parlament őt javasolta az Európai Ügyészség élére.

A bukaresti kormány hevesen tiltakozik és kampányol Kövesi európai főügyészi megválasztása ellen, ami a szakemberek szerint meglehetősen átpolitizálttá teszi az ügyet, és rontja a volt korrupcióellenes román ügyész esélyeit.

Nehéz helyzetben van az Európai Unió, Kövesi kinevezésével ugyanis erős üzenetet küldhetnének azon tagállamoknak, amelyekben vezető politikusokat uniós források hűtlen kezelésével vádolnak, például magának Romániának, de egy ilyen harcias és vitatott megítélésű főügyész már a kezdettől elidegeníthet egyes országokat. Ha végül nem támogatják Kövesit, az ráadásul azt sugallhatná, hogy eredményes a román kormányéhoz hasonló erőszakos fellépés - írta korábban az EUObserver brüsszeli hírportál.

Rovatok