Index Vakbarát Hírportál

UNICEF: Negyven gyerek halt meg Gázában az elmúlt egy év tüntetésein

2019. március 28., csütörtök 13:52 | aznap frissítve

Negyven gyerek halt meg az elmúlt egy év Izrael-ellenes tüntetései során Gázában, további háromezer került kórházba, és többen közülük maradandó sebesüléseket szereztek, áll az UNICEF közleményében.

Geert Cappelaere, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai igazgatója a jelentésben a gyermekek életének kiemelt védelmére szólítja fel a feleket. Kihangsúlyozta: az ő életük, egészségük és szociális jóllétük mindennél fontosabb.

Az elmúlt egy évben legalább 258 palesztint lőttek le izraeli katonák, nagy részüket a határ mellett tartott tüntetéseken, néhányukkal pedig a Gázából izraeli területek felé indított rakétákra és robbanószerkezetekre adott izraeli válaszcsapások végeztek.

Az izraeli hadsereg többször is kijelentette, hogy csak a határait védi.

A múlt héten két rakétát lőttek ki Tel-Avivra Gázából, amire válaszul Izrael légicsapásokat hajtott végre. Megfigyelők szerint szerda óta viszonylagos nyugalom van a térségben.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa egy pénteken elfogadott határozatban elítélte Izraelt amiatt, hogy „nyilvánvalóan szándékosan lép fel túlzott, esetenként halált okozó erővel" civil palesztin tüntetőkkel szemben a Gázai övezetben, írja az MTI.

Rovatok