Index Vakbarát Hírportál

Három év alatt hetedszer vették őrizetbe a sztárújságírónőt a Fülöp-szigeteken

2019. március 29., péntek 05:50

Ismét letartóztatták pénteken Maria Ressát, a Time magazin által a 2018-as év egyik emberének választott Fülöp-szigeteki újságírót, a szigetország elnökével, Rodrigo Dutertével szemben kritikus Rappler hírportál vezetőjét – írta az MTI.

Az 55 éves Ressát a múlt hónapban egyszer már letartóztatták egy rágalmazási üggyel kapcsolatban, élő adásban közvetítették, ahogy a hatóságok elfogták. Akkor egy éjszakát töltött fogságban, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A Rappler főszerkesztőjét egy 2012-es cikk miatt vették őrizetbe, amely hónapokkal a vonatkozó jogszabály elfogadása előtt jelent meg.

Ezúttal a szigetország azon törvénye alapján tartóztatták le, amely tiltja a külföldi természetes és jogi személyeknek a Fülöp-szigeteki tömegtájékoztatási eszközök birtoklását. Az újságírónőt a manilai nemzetközi repülőtéren fogták el, miután visszatért az Egyesült Államokból.

A Ressa elleni vádat a szigetország nyomozóhatóságának állítására alapozzák, mely szerint a Rappler engedélyezte az amerikai Omidyar Networknek a befektetést a hírportálba. A hírportál 2015-ben támogatásban részesült Pierre Omidyar, az e-Bay internetes áruház egyik alapítójának befektetési alapjából, ami a szigetország hatóságai szerint egyenlő a tulajdonlással. A Rappler vezetése szerint a finanszírozás nem biztosított tulajdonjogokat külföldieknek, és a hírportál továbbra is teljes mértékben Fülöp-szigeteki tulajdonban van.

A Rappler rendszeresen bírálta Rodrigo Duterte elnök kijelentéseit, drogellenes háborúját és külpolitikáját. A kábítószer elleni harc ürügyén saját maga által elkövetett gyilkosságokkal is rendszeresen kérkedő Duterte számos beszédében kelt ki a hírportál ellen, és azt is megtiltotta, hogy annak újságírói tudósítsanak hivatalos tevékenységéről.

„Bűnözőként bánnak velem, bűnöm pedig az, hogy független újságíró vagyok” – mondta a díjnyertes Ressa az ABS-CBN Fülöp-szigeteki televíziónak, miközben a rendőrök elvezették. Elmondása szerint a pénteki volt a hetedik letartóztatási parancs, amit ellene adtak ki Rodrigo Duterte elnök 2016-os hivatalba lépése óta.

Az elnöki hivatal tagadja, hogy az újságírónő ügye a sajtószabadsággal lenne összefüggésben. Álláspontja szeriont Ressa megsértette az ország törvényeit, és más törvénysértőkhöz hasonlóan felelnie kell tetteiért.

Rovatok