Index Vakbarát Hírportál

Kilenc tonna elefántcsontagyarral buktak le Vietnámban

2019. március 29., péntek 08:20

Csaknem tíz tonna, Kongóból származó elefántcsontot foglaltak le a vietnami hatóságok – írta az MTI.

A pénteki közlés szerint a 9,12 tonnát nyomó illegális árut Da Nang városában, kedden fedezték fel faanyagként feltüntetett hajórakományokban. A délkelet-ázsiai országban az elefántcsont ára kilogrammonként 770-1200 dollár. A lefoglalt áru becsélt összértéke így 9 millió dollár – 2,6 milliárd forint. A célország általában Kína, ahol ékszereket, gyógyító hatásúnak mondott szereket készítenek belőle, aminek hatalmas piaca van az 1,3 milliárdos országban.

A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet 1989-ben betiltották, ám a Természetvédelmi Világszövetség adatai szerint még így is meredeken – 110 ezerrel – csökkent az afrikai elefántok száma az elmúlt 25 évben. Becsléseik szerint mintegy 415 ezer elefánt élt Afrikában 2011-ben. Az elefántok pusztulásának fő oka az illegális elefántcsont-kereskedelem. 

Egy átlagos felnőtt elefántagyar súlya 23-45 kilogramm között van. 30 kilogrammal, párosával számolva a most lefoglalt áru legalább 150 elefánt agyarával egyenlő.

Az elmúlt néhány évben Kínában is számos szigorú intézkedést vezettek be a vadvilág fokozottabb védelme érdekében, például kiegészítették a vadvédelmi törvényt és betiltották az elefántcsont-kereskedelmet.

Rovatok