Index Vakbarát Hírportál

Megbocsátottam a feleségemet meggyilkoló tömeggyilkosnak, mert Allah így szeret engem

2019. március 29., péntek 11:15

A csendes-óceániai térség miniszterelnökei is felsorakoztak a christchurchi megemlékezésen, ahol a beszédeken kívül a muszlim vallást felvevő brit rocklegenda,Yusuf Islam adott koncertet.

Húszezres tömeg fogadta felállva és vastapssal Jacenda Ardern új-zélandi és Scott Morrison ausztrál kormányfőt, valamint a csendes-óceániai térség kisebb országainak vezetőit a mai christchurchi megemlékezésen. A tömeg nagyobbik része természetesen már eleve állt, de azért a szervezők rengeteg széket is elhelyeztek a meghívott díszvendégeknek. A támadásokhoz közeli Hagley Parkban összegyűlt tömeg előtt az új-zélandi politikus az ötven halálos áldozatra emlékezve kijelentette:

A rasszizmus, az erőszak és a szélsőségesség semmilyen formája nem üdvözlendő errefelé. A mi felelősségünk, hogy Új-Zéland olyan maradjon, amilyennek szeretjük: barátságos, kedves és együttérző."

Mint mondta:

ezek a legfontosabb értékeink. És remélem, hogy mindannyian megőrizzük azt az erőt, ami a hétköznapi kedvességben, a barátságos szavakban és a segítőkész tettekben rejlik –  ez március 15-e legfontosabb  öröksége.

A Guardian tudósítása alapján megrázó élmény volt Farid Ahmed beszéde. Ő maga ugyan túlélte az Al Noor mecset elleni támadást, de felesége, Husna Ahmed az életét vesztette. A férfi azt mondta, köszöni Új-Zélandnak, hogy megismerhette a feleségét.

Amikor azt kérdezik tőlem, hogy miért bocsátottam meg a támadónak, azt mondom, Allah szereti azokat, akik képesek kontrollálni a haragjukat, és megbocsátanak az embertársaiknak. Ezért én is és a muszlimok is megbocsátanak, mert azt szeretnénk, hogy Allah szeressen minket.

Az eseményen fellépett a világhírű görög-svéd-brit rockzenész Yusuf Islam is.

A veterán, 70 éves énekes gitáros Londonban, görög apa és svéd anya gyermekeként született. Többször is nevet változtatott, előbb elhagyta a Steven Demetre Giorgiou nevet, és felvette a Cat Stephens művésznevet. Amikor aztán vegetáriánus lett, és áttért az iszlám vallásra, megint nevet váltott, és a választása a Yusuf Islam névre esett.

Korábban Yusuf Islam is sok vitatott helyzetbe került (a terrorizmus támogatásával is megvádolták, volt, hogy nem tudott belépni az Egyesült Államokba és némi huzavona után vissza kellett fordulnia az Egyesült királyság felé, vagy vitathatóakat mondott Salman Rushdie ellen kiadott halálos ítéletről).

Mielőtt a húrok közé csapott volna, ő is mondott egy rövid beszédet, amelyben békülékeny arcát mutatta; kiemelte, hogy nagyon reméli, hogy a negatív események megmutatják a világ jobbik arcát, és a tragédiára adott válaszoknak pozitív eredményei lesznek.

Rovatok