Index Vakbarát Hírportál

Durva támadássorozat érte a miniszter házát, aztán jött a meglepetés

2019. március 29., péntek 21:13 | aznap frissítve

„Rasisit”, mázolták egy horogkereszt és más egyéb szidalmak társaságában vörös festékkel a norvég igazságügyi és bevándorlási miniszter, Tor Mikkel Wara oslói garázsára és autójára egy decemberi napon. A szó, amit írni akart az ismeretlen tettes, a rasszista (rasist) volt, de kis hiba csúszott a végrehajtásba. Nem csak sima rongálásról volt szó, egy gyújtóbomba-szerűség is volt az autó üzemanyagbetöltő-nyílásába dugva. 

A fenyegetés azért is keltett nagy figyelmet, mert épp akkortájt kavart vihart egy norvég színházi rendező új előadása, a norvégiai rasszizmusról és idegenellenességről szóló Ways of seeing, amelyhez titokban lefilmezték a miniszter házát, a felvétel pedig a díszlet része lett a darabban.

A miniszter párja, Laila Anita Bertheussen pedig ezen iszonyúan kibukott.

Az egyik nagy norvég újságba írt egy véleménycikket arról, hogy ez nem művészet, hanem támadás a privátszféra ellen. Azt írta, ő és három gyerekük sem kereste soha a nyilvánosságot, sőt. Azt is írta, hogy ő szinte mindig otthon van, izom- és gerincbántalmak miatt sokszor nagy fájdalomban, és eddig biztonságban érezte magát otthon, a függönyt sem húzta el, a villanyt sem kapcsolta le, és szerinte ezt a biztonságérzetet rombolták szét most.

Ebben a helyzetben érkezett tehát a titokzatos attak, amit amúgy a miniszter a demokrácia elleni támadásnak nevezett. Az újságok meg is kérdezték a rendőrséget, hogy a színházi szálon is elindulnak-e, de a szokásos rendőrségi lerázó választ kapták, hogy nem kommentálják a részleteket. A színház pedig azt közölte, hogy nem veszik le a darabot a repertoárról, és hogy – bár az épület látszik – pontos címet nem közölt a darab, mindenben a jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Ez kigyulladt, az bombagyanús

A miniszter elleni furcsa, fenyegető támadások pedig nem szűntek meg, hanem sorozatossá váltak.

A következő hír az volt, hogy a színházat a rendőrség a magánszféra megsértésével vádolta meg (az ottani jogrendszerben a rendőrség is vádolhat), de a bíróság első fokon rögtön visszadobta a kezdeményezést, mire a rendőrök fellebbeztek, miközben házkutatási engedélyt kértek a színházra és a dolgozóira is. A színház ügyvédje kiakadt, azt mondta, ilyen Norvégia történetében még nem volt, és elfogadhatatlan az egész.

Egy nappal később, március 14-én jött a fordulat:

a rendőrség az autó felgyújtásával megvádolta a miniszter élettársát, a színdarab miatt kiboruló Laila Anita Bertheussent.

Dagbladet szerint három bizonyíték is van erre: egyrészt a bejárati ajtó rendőrséghez bekötött mozgásérzékelői nyitásokat érzékeltek, másrészt a háznál és környékén elhelyezett kamerák semmi mozgást nem mutattak az adott időszakban, ami kizárja a külső tettest, harmadrészt pedig az, hogy az a kamera, ami vehette volna a dolgot, épp nem működött.

A miniszterrel amúgy 24 éve együtt élő nő visszautasította az állításokat, az ügyvédje azt nyilatkozta, a nő „biztos benne, hogy a rendőrség vakvágányon jár”. Hozzátette, hogy Bertheussen a rendőrség minden kérdésére válaszolt, és minden információt megadott a hatóságoknak, hogy az ártatlanságát bizonyítsa.

A rendőrség szerint az akkor épp külföldön lévő miniszternek nincs köze az ügyhöz. A házaspár házát még aznap átvizsgálták, a miniszter pedig felfüggesztette a posztját. Pár nappal később pedig a rendőrség közölte, hogy a színház elleni vádakat a magánszféra megsértéséről visszavonják.

Ezen a héten csütörtökön felpörögtek a dolgok: reggel a norvég közszolgálati média arról számolt be, hogy „egy prominens politikus” olyan, részben kézzel írott, részben kivágott betűkből összerakott levelet kapott a „Ways of seeing” színdarabbal kapcsolatosan, amely „alkalmas lehet félelemkeltésre”. 

Aztán napközben a nemzetbiztonsági rendőrség bejelentette, hogy az összes ügyben megváltoztatja Laila Anita Bertheussen státuszát

megtámadottból gyanúsítottá

– kivéve az autógyújtogatást, mert ott eleve vádlott volt már a nő. A bejelentéssel gyakorlatilag egy időben a miniszter sajtótájékoztatót hívott össze, és lemondott. „A döntés kizárólag az enyém. A családom nem nagy, de ők a legfontosabbak nekem. Most ott leszek velük”, mondta. Megköszönte a tisztetelet, amit az utóbbi időszakban a politikai ellenfeleitől, a sajtótól és másoktól kapott. „Norvégia a legjobb oldalát mutatta”, mondta a szolidaritásról.

A nő ügyvédje viszont azt nyilatkozta, hogy ügyfele nem ismeri el az állításokat, és aggodalommal fogadja a gyanúsításokat. Viszont legalább – mondta az ügyvéd – most már hozzá tudnak férni az ügyiratokhoz, és meg tudják nézni, mi is történik pontosan. A nőt az új gyanúsításokat illetően egyelőre nem hallgatták ki az ügyvédje közlése szerint, de kaptak jelzést rá, hogy ez hamarosan megtörténik.

Állami ösztöndíj

A Ways of seeing három művésze pénteken állami ösztöndíjat nyert: a darab rendezője-színésze, Pia Maria Roll öt évre 1,3 millió norvég koronát, egy másik művész két évre 536 ezer koronát, harmadik társuk pedig három évre 800 ezer koronát kap. A jelentkezési határidő október volt, még az egész botrány előtt.

A nőt meggyanúsították a fenyegető levéllel is, amit, mint kiderült, Ingvil Smines Tybring-Gjedde miniszternek és az ő parlamenti képviselő férjének, Christian Tybring-Gjeddének küldött. Ingvil Smines Tybring-Gjedde úgy kerülhetett a képbe, hogy az igazságügyminisztériumot két miniszter irányítja,

  1. az igazságügyi és bevándorlási miniszter az egyik (ez volt Tor Mikkel Wara, amíg le nem mondott),
  2. és a társadalombiztosítási miniszter a másik, ez pedig Tybring-Gjedde. Az ő házuk is szerepelt a színdarabban.

Bertheussen pénzbüntetést, vagy akár egy év börtönt is kaphat, ha bűnösnek találják. 

Rovatok