Index Vakbarát Hírportál

Százezrek tüntettek Algírban a rendszer ellen

2019. március 29., péntek 16:37

Százezrek követelték Algírban Abdez-Azíz Buteflika elnök lemondását, írja az MTI. A rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be az utóbbi hetekben hatodszor összegyűlő tömeg ellen.

A mostani tüntetés volt az első, amióta az algériai hadsereg vezérkari főnöke az elnök alkotmányos lemondatását szorgalmazta, arra hivatkozva, hogy a 82 éves államfő alkalmatlan feladatai ellátására.  A tüntetők a Franciaország ellen felszabadítási háború végsőkig elöregedett veteránjai helyett fiatal arcokat szeretnének látni a politikai vezetésben, akik képesek a kőolajfüggő gazdaság korszerűsítésre és a jobb életfeltételek megteremtésére.

A február 22-én kirobbant tiltakozó mozgalom eddig többnyire békés volt, de nyomást gyakorolt a hadseregre, amely a stabilitás záloga az észak-afrikai országban. A rendőrség egyébként az után vetett be könnygázt, hogy fiatalok kövekkel dobálták meg a rendvédelmi szervek tagjait. Algériában 1991-től 2002-ig véres polgárháborút vívott a szekuláris rendszert garantáló hadsereg az iszlamista fegyveresekkel.

Rovatok