Index Vakbarát Hírportál

"Húzd fel, húzd fel!" Ezek voltak a etióp Boeing pilótájának utolsó szavai

2019. március 30., szombat 19:43 | aznap frissítve

Egyre több részlet kerül napvilágra az Ethiopian Airlines három hete lezuhant Boeing 737 MAX gépének utolsó pillanatairól.  A pilóták utolsó szavai például megerősítik azt, hogy a gép repülésirányító rendszerével volt probléma, ezért zuhant le hat perccel felszállása után a repülőgép. 

Ahogy korábban írtuk, a járat pilótái megkapták az engedélyt, hogy visszatérjenek Addisz-Abeba repterére, ám hat perccel felszállás után elvesztették velük a kapcsolatot, és a repülőgép a várostól 56 kilométerre északkeletre lezuhant, a balesetben 150 ember vesztette életét. 

A Wall Street Journal cikke szerint mielőtt megszakadt a rádiós kapcsolat a pilótákkal, hallani lehetett, ahogy egyikük azt mondja: „Húzd fel, húzd fel!” Ez is jelzi, hogy a számítógépes repülésirányító rendszer lefelé kormányozta a gépet, ezt próbálták a pilóták ellensúlyozni, sikertelenül.

A problémás szoftvernek az lenne a dolga, hogy a repülőgép életveszélyes átesését akadályozza meg, ám kiderült, hogy akár a repülőgép életveszélyes süllyedését is okozhatja, ha a számítógépes rendszerben a magasság és dőléssszög adatai hibásak. Átesés akkor történhet, amikor a repülőgép orra túlságosan fölfelé áll, emiatt csökken a járművet magasan tartó felhajtóerő, és megnő a légellenállás. Ezt korrigálná a Boeing rendszere, ám ha tévesek az adatok, és valójában nem áll fölfelé az orr, akkor ugyanez a rendszer gyors süllyedést idézhet elő. Ez viszont nem derül ki a Boeing 737 Max 8 üzemeltetési kézikönyvéből. Ezt már egy tavalyi vizsgálat is megállapított, amely a fél évvel ezelőtt, hasonló okokból lezuhant indonéz járat katasztrófáját vizsgálta. 

A Boeing a héten kiadta a rendszer szoftverfrissítését, és módosította a Boeing 737 MAX kiképzőprogramját is. Ennek ellenére a világ legtöbb országában még mindig nem repülhetnek a kérdéses gépek. 

Rovatok