Index Vakbarát Hírportál

Előrehozott választásokat akarhat Theresa May, ha negyedszer is koppan

2019. március 31., vasárnap 12:14 | aznap frissítve

Belharc dúl a brit konzervatív párton belül, hogy mit tegyenek, ha a hétfői véleménynyilvánító  parlamenti szavazáson az az eredmény születik, hogy Theresa May próbáljon új, előnyösebb megállapodást kiharcolni az EU-val – írja több meghatározó brit napilap a BBC összesítése szerint.

A Sunday Times szerint felmerült May tanácsadói körében, hogy ebben az esetben inkább általános választásokat kellene kiírni, és ezt akár jövő héten bejelentenék. A toryk ugyanakkor nagyon megosztottak a kérdésben, többségük valószínűleg nem szeretné most választásokon megmérettetni a pártot, ugyanis felmérések szerint a Munkáspártot vezető Jeremy Corbyn 5 pontos előnyben van a konzervatívokkal szemben. 

A hétfői szavazási napon a parlamentben véleménynyilvánító szavazások lesznek, amelyekből az az eredmény is kijöhet, hogy a kormány mozduljon egy puhább brexit letárgyalásának irányába. A kérdés az, hogyan reagálna erre Theresay May, aki a hírek szerint negyedszer is szavaztatni szeretne a saját alkujáról. Nem világos, miért van ez így, mert konzervatív párti vezetők a Sunday Telegraph szerint már feladtak minden reményt, hogy koalíciós partnerük, az észak-ír Democratic Unionist Party egy újabb szavazáson támogatná May javaslatát. Az toryknál az az általános vélekedés, hogy a parlament inkább egy új, puhább brexit irányába tolja majd a kormányt.

A brit igazságügy-miniszter vasárnap a BBC-n azt mondta, ha a parlament megszavazza a brit EU-tagság megszűnésének valamely enyhébb formáját, azt a kormány nem hagyhatná figyelmen kívül. David Gauke arra kérdésre, hogy mi történne, ha az alsóház megszavazná például a vámuniós viszonyrendszer fenntartását az EU-val, úgy fogalmazott: ha az alsóházi képviselők "elsöprő többséggel" megszavaznak például egy olyan változatot, amely kizárja a megállapodás nélküli kilépést az Európai Unióból, és ezzel együtt a Brexit valamely enyhébb formájára voksolnak, nem lenne tartható álláspont a kormány részéről ennek figyelmen kívül hagyása. Ez azt is jelenti, hogy ebben az esetben a kormány nem dönthetne úgy, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg.

Gauke az első kabinettag, aki utalást tett arra a lehetőségre, hogy az alsóház által mérlegelt alternatív Brexit-forgatókönyveket a kormány figyelembe veheti.

Amennyiben May mégis új választások irányába mozdulna, nehéz dolga lenne a lapok szerint, ugyanis a párt vezetése ellenzi az ötletet.  Alan Duncan képviselő az Observernek azt mondta, egy választás a brexit előtt csak tovább rontaná a helyzetet. Az Observernek egy kabinetminiszter azt nyilatkozta, a toryk mindenképpen leszavaznának egy ilyen javaslatot, amit könnyű szerrel meg is tehetnek, hiszen kétharmados többséggel tudna csak átmenni. 

Rovatok