Index Vakbarát Hírportál

Négy fiatal palesztin tüntető halt meg a gázai határnál

2019. március 31., vasárnap 10:57

Négy palesztin tüntetőt öltek meg izraeli erők a gázai határnál a hétvégén, állítja a területet irányító Hamász iszlamista szervezet egészségügy-minisztériuma. Három lelőtt áldozat mindössze 17 éves volt, a negyedik a huszonegy éves Mohammed Szaad, akit szilánkok találtak el a fején, amikor részt vett a Hazatérés menete első évfordulója alkalmából szervezett tüntetéseken.

Csak szombaton további hatvannégy ember megsérült a  gázai-izraeli határra tervezett tüntetéseken. Az izraeli erők szerint legalább 40 ezer palesztin tüntető sorakozott fel a határnál, akik köveket és robbanóanyagokat dobáltak az izraeli katonákra, mire ők könnygázzal és lövésekkel válaszoltak, írja a Sky News.

A tavaly március 30. óta hetente megismételt megmozdulásokon azért tüntetnek, hogy a palesztin menekültek és leszármazottaik visszatérhessenek a jelenlegi izraeli területre, és oldják fel a Gázai övezet ellen 12 éve elrendelt blokádot. A gázai egészségügy-minisztérium adatai szerint több mint 260 palesztin halt meg, köztük negyven gyerek, és ezrek sebesültek meg a tiltakozások kezdete óta. Hivatalos jelentések szerint egy izraeli katonát öltek meg a tüntetésekben.

Egyiptomi közvetítők dolgoznak az újabb vérontás elkerülése és a Gázai övezetet érintő izraeli korlátozások enyhítése érdekében. A Hamász és az Iszlám Dzsihád gázai iszlamista fegyveres szervezetek vezetői szerint előrehaladást értek el a fegyverszüneti tárgyalásokon. Láthatósági mellényeket viselő önkéntesek is vannak a területen, hogy megpróbálják visszatartani a tüntetőket.

A biztonság vezető téma az április 9-én esedékes izraeli választások kampányában, és elemzők szerint a gázai helyzet kezelése kulcsfontosságú Benjámin Netanjahu miniszterelnök újraválasztása szempontjából, írja az MTI.

Vasárnap virradóra újabb öt rakétát lőttek ki Gázából Izraelre, az izraeli erők válaszul tankokkal lőtték a Hamász katona állásait. A rakéták becsapódásainak nincsenek áldozatai. A múlt héten két rakétát lőttek ki Tel-Avivra Gázából, amire válaszul Izrael légicsapásokat hajtott végre.

Rovatok