Index Vakbarát Hírportál

Visszatartja a törökök vadászgépeinek felpimpelését Washington

2019. április 1., hétfő 23:03

Egyelőre nem küldi el Washington a török légierő F-35 vadászgépeinek modernizálásához szükséges eszközöket. Az amerikai döntés komoly figyelmeztetés a NATO-tag Törökországgal szemben, amely a tervek szerint Oroszországtól venne légvédelmi rakétarendszert.

A Reuters hadiipari forrásokból úgy értesült, hogy az F-35-ös gépekhez szükséges szállítmányok egyelőre mégsem indulnak útnak Törökországba. 

Az összefüggés kézenfekvő: a török elnök nem volt hajlandó elállni az oroszokkal kötött megállapodástól, amely alapján Sz-400-ast vásárolna. Az Egyesült Államok arra igyekezett rávenni Recep Tayyip Erdogant, hogy amerikai Patriot rendszert vegyen az orosz beszerzés helyett.

Az oroszokkal kötendő ügylet alapján az Sz-400 júliusban érkezik Törökországba, amely – a szíriai orosz szerepvállalás miatti konfliktus rendezésével – ismét stabil stratégiai partnere Oroszországnak, elsősorban energetikai területen.

Az amerikai döntés ismeretében feszült lesz a török külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu washingtoni vizitje a jövő heti NATO-csúcsra. Felmerült, hogy Törökországot kivonják a gyártási láncból is: az F-35-ös bizonyos alkatrészei, ugyanis egyelőre ott készülnek.

Rovatok