Index Vakbarát Hírportál

Álhírterjesztő hálózat segíti a Likud kampányát

2019. április 1., hétfő 12:20

Hamis Twitter- és Facebook-fiókok álhíreinek tömege segíti a kormányzó, jobboldali Likud párt választási kampányát Izraelben egy közösségi médiát megfigyelő szervezet előzetes jelentése szerint - közölte hétfőn a Jediót Ahronótra hivatkozva az MTI. A Likud közölte, hogy nincs köze az álhíreket terjesztő hálózathoz.

Az izraeli Jediót Ahronóthoz, és az amerikai The New York Times című újsághoz egy időben eljuttatott jelentés szerint

a hamis Twitter- és Facebook-fiókok több mint 130 ezer üzenetet juttattak el héber nyelven mintegy 2,5 millió izraelihez, amióta bejelentették az új választásokat. A szövegek a Likud pártot és Benjámin Netanjahu miniszterelnököt segítik, és általában legfőbb ellenfelét, Beni Ganzot feketítik be.

A leleplező jelentést a Big Bots Project nevű, automatizált twitter- és facebook-fiókok megfigyelésével foglalkozó független szervezet készítette, amit a Haifai Egyetem, valamint számítógépes és jogi szervezetek képviselői együtt alakítottak a parlamenti választások tisztaságának ellenőrzésére.

A Likud párt a laphoz eljuttatott válaszában azt állítja, hogy nincs köze az álhíreket terjesztő hálózathoz.

A Big Bots Project nem talált közvetlen kapcsolatot az álhír-hálózat Netanjahu, a Likud párt, vagy Netanjahu fia, Jaír Netanjahu között, de a jelentés szerzői azt állítják, hogy az internetes álhírlánc együttműködésben tevékenykedik Netanjahuval és a párttal.

A jelentés szerint a hálózat Twitter- és Facebook-fiókjain közzétett üzeneteket gyakran továbbítják a Likud kampányának vezetői, és a miniszterelnök fia is. "A hálózat manipulációkkal, rágalmazással, hazugságokkal és pletykák terjesztésével foglalkozik. A legforgalmasabb napokon több ezer tweetet küld ki" - írják a jelentésben.

A hálózat aktivitása ötszörösére fokozódott a választások decemberben történő bejelentését követően, és különösen kiemelkedő volt a Netanjahu számára különösen fontos időszakokban - többek közt az ellene irányuló vádemelés bejelentésekor.

A ynet szerint a leleplezett módszer felveti a bűnügy elkövetésének gyanúját is, amennyiben sérti a választásokra, a kampányfinanszírozásra, a magánéletre és az adózásra vonatkozó izraeli törvényeket. A szakemberek 154 hamis fiókot találtak, és további mintegy 400 fiókot találtak gyanúsnak. A fiókokat emberek, nem pedig robotok működtetik, és ezért sokkal nehezebben észlelhetők a jelentés szerint.

A módszer alapján például egy Móse nevű, hamis Twitter-fiók az előrehozott választások decemberi bejelentése óta rendszeresen nagy tömegben politikai üzeneteket tesz közzé. A fiókot üzemeltető Móse azonban nemlétező személy, és fényképe a Theo Theodoridis nevű görög fotómodellt mutatja. Móse az idei első három hónapban, a választási kampány idején 2856-szor tweetelt.

A hálózat középpontjában a kutatók szerint egy "Bond" álnevű fiók áll, amely minden taghoz kapcsolódik. Bond valójában az Asdód városában élő Jichák Hadad, aki egy magánnyomozónak elárulta, hogy titkos alkalmazott, aki mindenféle vidókat hoz létre fizetségéért.

"Nem akarok több tízmilliót mondani, de sok pénzt fektetnek ebbe" - árulta el Hadad a nyomozónak, és azt is elmondta, hogy a Likud nagyon magas rangú tisztviselőivel áll kapcsolatban. Jonatán Orich, aki a Likud párt kampányának egyik vezetője és Benjámin Netanjahu tanácsadója, vasárnap egy telefonbeszélgetésben beismerte a magánnyomozónak, hogy ismeri Hadadot. Később azt mondta, hogy csak a Facebookról, és hogy soha nem találkozott vele személyesen.

A hálózat tagjai összehangoltan működnek. Például a Ganz állítólagos erőszakosságáról szóló hamis pletykát is nagy részük továbbadta, és múlt csütörtökön is szinte egyidejűleg kezdték meg a Ganz állítólagos mentális betegségéről szóló álhír terjesztését, valamint az ezt illusztráló, Ganz grimaszaiból összerakott Likud kampány-videoklip szétszórását az interneten.

Aviháj Mandelblitt államügyész bejelentése után, miszerint várhatóan vádemelést nyújt be Netanjahu ellen korrupciós ügyeiben, a hálózat egy jelenleg Amerikában élő nő Facebook-posztját terjesztette, aki azt állította, hogy Ganz szexuálisan zaklatta őt, amikor a 70-es években középiskolába jártak. Ganz tagadta a vádat, semmi sem támasztotta azt alá, de a hálózat világgá kürtölte, hogy "börtönbe az erőszakoskodó Ganz-cal", és "tetves erőszakoló".

Rovatok