Index Vakbarát Hírportál

Nagyon erősödnek a német Zöldek, a kormánypártok veszítenek

2019. április 1., hétfő 16:08 | aznap frissítve

Hónapok óta a Zöldek a második legerősebb párt Németországban Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniója után, egy friss felmérés ugyanakkor azt mutatja, hogy a zöld párt választói potenciálja megközelítette a CDU-t, írja a Die Welt.

A 2017 őszi Bundestag-választáson 8,7 százalékot szerző Zöldek mostanra megduplázták és stabilan tartják 20 százalékos támogatottságukat, miközben tovább csökken a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ereje. 

A Forsa közvélemény-kutató cég által készített felmérés szerint a CDU/CSU egy hét alatt 2 százalékot esett, így már csak 28 százalék támogatja. A régóta gyengélkedő szociáldemokratákra 16 százalék, a bevándorlásellenes AfD-re 12 százalék, a liberális FDP-re 10 százalék szavazna. 

A felmérésben a választói potenciálra is rákérdeztek. Ez azt mutatja, hogy  mennyi szavazatot kapna a párt, ha mindenki elmenne szavazni, aki komolyan szimpatizál egy adott párttal :

a megkérdezettek 39 százaléka jelölte meg a CDU-t, 38 százaléka pedig a Zöldeket. 

A CDU-t már korábban elhagyó szavazók 27 százaléka most a Zöldekbe helyezné a bizalmát, és a közvélekedéssel ellentétben közülük csak kevesen (7 százalék) fordult a populista AfD felé. A Zöldek meghatározó szavazói bázisa a nyugati tartományokban élők, a nők, a 18-29 évesek és a magasabb iskolázottságúak között van.

Nem áll túl jól Annegret Kramp-Karrenbauer szénája sem, aki tavaly decemberben Angela Merkeltől átvette a CDU vezetését. Az elmúlt hetekben folyamatosan csökkent a népszerűsége. Egy hónapja még 42 százalékon állt, most 33 százalék választaná őt. 

Rovatok