Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették Juan Guaidó parlamenti mentelmi jogát

2019. április 3., szerda 05:41

A venezuelai kormányhoz hű alkotmányozó gyűlés felfüggesztette kedden Juan Guaidó ellenzéki vezető parlamenti mentelmi jogát, jelentette be Diosdado Cabello, az alkotmányozó gyűlés elnöke, akit Nicolás Maduro államfő jobb kezeként tartanak számon. Az MTI tudósítása szerint Guaidó mentelmi jogának felfüggesztését a szintén Maduróhoz hű legfelsőbb bíróság indítványozta az előző nap.

Guaidó - aki februárban ideiglenes államfőnek nyilvánította magát, és ezt mintegy 50 ország el is ismerte - a bíróság indítványát jogilag hatástalannak nevezte.

Az ellenzéki politikus a nemzetgyűlésnek, vagyis a parlamentnek az elnöke, amelyben - a venezuelai intézmények közül egyedül - az ellenzék van többségben. Éppen emiatt a legfelsőbb bíróság közölte, hogy Guaidó mentelmi joga felfüggesztésének jogát az alkotmányozó gyűlés vezetőjének hatáskörébe utalta. A testület azzal indokolta indítványát, hogy Guaidó megszegte a korábban rá kiszabott tilalmat az ország elhagyására.

Guaidó február végétől március elejéig Kolumbiában, Brazíliában, Paraguayban, Argentínában és Ecuadorban járt. Ezek az országok támogatják a venezuelai hatalomváltást. Mentelmi jogának felfüggesztése után ugyanakkor elképzelhető, hogy a hatalom kísérletet tesz letartóztatására. Az ellenzéki vezető maga is beszélt arról nyilvánosan, hogy számít erre, illetve arra, hogy megpróbálják elrabolni. Diosdado Cabello azt mondta kedden: "most már elkezdődhet a bűnügyi eljárás Guaidó ellen".

Rovatok