Index Vakbarát Hírportál

Óriási ünneplés fogadta az amerikai kongresszusban a NATO főtitkárát

2019. április 3., szerda 20:07

A NATO nem akar új hidegháborút.

- szögezte le Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az amerikai kongresszus két házának törvényhozói előtt szerdán mondott beszédében, melyet számos alakalommal órási ováció és taps szakított félbe a törvényhozók (ráadásul mindkét párt törvényhozói) részéről. 

A NATO norvég főtitkára - aki részt vesz az észak-atlanti katonai szövetség kétnapos külügyminiszteri konferenciáján, és előző nap a Fehér Házban tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel is - a beszédben egyúttal az egység megőrzésére szólította fel a 29 tagországot tömörítő NATO-t, melynek nem éppen súrlódásmentes a kapcsolata katonai szempontból második legerősebb tagjával.

Stoltenberg emlékeztetett a szervezet alapító atyáinak ígéretére: az "egy mindenkiért, mindenki egyért" elv betartására. Utalt arra, hogy a nézetkülönbségeken régebben is mindig sikerült úrrá lenni, és "ennek a jövőben is így kell lennie". Elismerve, hogy kereskedelempolitikai kérdésekben, az iráni atomalku megítélésében vagy a klímaváltozás kérdésében valóban komoly nézetkülönbségek vannak a szövetségesek között - pontosabban az USA és a többi ország között -, de fontosnak tartotta, hogy a tagországok a közös védelmi feladatokra összpontosítsanak.

A NATO előtt álló kihívásokról szólva Jens Stoltenberg kiemelte Oroszországot, és úgy vélte, hogy Oroszország "példa nélkül álló" kihívást jelent a katonai szervezet számára. A közepes hatótávolságú nukleáris erőkről 1987-ben kötött amerikai-orosz szerződés (INF) tiszteletben tartására szólította fel Moszkvát, hangsúlyozva, hogy az orosz fél sértette meg a Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov, az akkori Szovjetunió vezetője által aláírt szerződést. Egyetértését fejezte ki azzal, hogy Washington bejelentette, felmondja a szerződést, amennyiben Moszkva nem tesz lépéseket.

Stoltenberg hangsúlyozta, hogy "sürget az idő", mert a NATO nem akar új fegyverkezési versenyt, és nem akar új hidegháborút. Hangsúlyozta azt is, hogy egy olyan szerződés, amelyet csak az egyik fél tart be, "nem garantálja a biztonságunkat", ezért

fenn kell tartani a szükséges intézkedéseket a hiteles és hatékony elrettentés biztosítására.

Ugyanakkor leszögezte azt is, hogy az orosz lépésekre a NATO nem azt a választ adja majd, hogy új nukleáris fegyvereket, illetve ezek hordozására képes rakétákat telepít Európában. 

A főtitkár egyben üdvözölte Donald Trump kitartását is, amellyel a tagországokat a közös védelmi kiadásokhoz történő hozzájárulásuk növelésére szólítja fel, és leszögezte, hogy Trump nógatásának megvolt az eredménye. 

(MTI)

Rovatok