Index Vakbarát Hírportál

Egy afrikai ország budapesti tiszteletbeli konzulja lehetett a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottja

2019. április 4., csütörtök 22:42

Diplomata-útlevéllel rendelkezett és egy afrikai ország tiszteletbeli budapesti konzulja volt Marián Kočnernek, a Kuciak-gyilkosság egyik fő gyanúsítottja – derül ki az Új Szó cikkéből. Az értesülést a magyar Külügyminisztérium péntek délelőtt cáfolta, ld. alább.

Kočnerneket, akit azzal gyanúsítanak, ő rendelte meg Ján Kuciak újságíró és barátnője, Martina Kušnírová meggyilkolását, szerdán hallgatták ki először. A cikk szerint házkutatás során kiderült, hogy a nagyvállalkozó páncélszekrényében egy diplomata-útlevelet tárolt, és hogy 1999 és 2004 között a Guineai Köztársaság tiszteletbeli budapesti konzulja volt.

Az útlevélben az áll, hogy Kočnernek az afrikai ország állampolgára. A lap szerint a szlovák külügyminisztérium nem tud arról, hogy Kočner a Guineai Köztársaság tiszteletbeli konzulja lett volna. Az ügyben az Új Szó megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amely későbbre ígért választ. Egyelőre nem tudni, hogy az útlevél valódi-e vagy hamis.

Kočner ügyvédje viszont megerősítette, hogy a guineai útlevél volt az egyik oka annak, hogy elrendelték Kočner őrizetének meghosszabbítását egy váltóhamisítási ügyben. A hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy külföldre menekül.

A vállalkozó egyébként mindent tagad, ügyvédje pedig elfogultsággal vádolja a vizsgálatot végző rendőröket és azt mondta, emiatt feljelentést is tesznek. 

Frissítés péntek délelőtt: A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint

Marian Kočnernek nem volt magyar diplomata útlevele, és Marian Kočner nem volt Guinea tiszteletbeli konzulja Budapesten, az ezzel ellentétes állitások hazugságok.

Rovatok