Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe kell vonulnia Horvátország volt miniszterelnökének

2019. április 4., csütörtök 17:40

Börtönbe kell vonulnia Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek, miután az ország legfelsőbb bírósága 6 évre emelte börtönbüntetését a Planinska néven ismert korrupciós ügyben - írta az MTI csütörtökön horvát híradásokra hivatkozva.

A legfelsőbb bíróság három napon át tárgyalta Sanadernek a Planinska-ügyben született elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezését, majd súlyosbította az ítélete. Ivo Sanadert korábban 4 és fél év börtönre, valamint 15 millió kuna (645 millió forint) visszafizetésére ítélték. 

És hogy mi is ez a Planinska-ügy?

A lényege, hogy Sanader kormányzása idején elősegítette egy magánkézben lévő zágrábi, Planinska utcai épület piaci értéknél drágább eladását az államnak, és ezért kenőpénzt fogadott el.

A Zágráb megyei bíróság megerősítette, hogy elfogatási parancsot adott ki a volt kormányfő ellen, akinek még csütörtökön be kell vonulnia a börtönbe. A horvát törvények szerint ötévesnél súlyosabb ítélet meghozatala után előzetes letartóztatást rendel el a bíróság abban az esetben is, ha nem jogerős a bírói döntés.

A volt kormányfőnek nem csak a Planinska-ügy miatt főhet a feje: A 2010-es évek eleje óta húzódik ugyanis az a büntetőügye, melyben két dologgal vádolja őt az ügyészség:

  1. a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett;
  2. megállapodott a Mollal arról, hogy az INA-ból kivonják a veszteséges gázágazatot.

 Ebben a perben - melyben a magyar kormány által óvott Hernádi Zsolt Mol-vezér is vádlott - Sanadert a legfelsőbb bíróság 2014-ben jogerősen nyolc és fél évre ítélte. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárási hibák miatt jogorvoslatért fordult az alkotmánybírósághoz, amely 2015 júliusában hatályon kívül helyezte az ítéletet és újratárgyalást rendelt el - amit tavaly ősszel el is kezdtek.

Rovatok