Index Vakbarát Hírportál

Brexit: törvényben kötelezi Mayt halasztásra az alsóház

2019. április 4., csütörtök 05:01 | aznap frissítve

Rettentő szoros, egyetlen szavazaton múló döntéssel a brit EU-tagság megszűnésére szabott határidő további, hosszabb halasztásának kezdeményezésére kötelezte szerda éjjel a londoni alsóház Theresa May miniszterelnököt, írja az MTI. A javaslatnak csütörtökön még a Lordok Házában is át kell mennie.

Eredetileg április 12-ig kellene közölnie a brit kormánynak az Európai Unióval a brexitfolyamat terveit, és azt, hogy e tervek alapján kéri-e ennek a határidőnek a meghosszabbítását. A jelenlegi jogi alaphelyzet az, hogy ha a brit kormány nem kéri a határidő meghosszabbítását, vagy ha az EU nem egyezik bele a kilépés további halasztásába, a brit EU-tagság jövő pénteken, a brexit feltételrendszeréről kidolgozott, ám a londoni alsóház által háromszor is elutasított megállapodás életbe lépése nélkül rendezetlen formában szűnhet meg.

Theresa May már kedd esti televíziós beszédében jelezte, hogy a brexit további halasztására van szükség a megállapodás nélküli kilépés elkerüléséhez. A kormány azonban hangsúlyozottan nem támogatta a tory és munkáspárti képviselők által közösen beadott törvényjavaslatot, ők May kedden bejelentett feltételeivel terveztek további rövid halasztást kérni az EU-tól.

Az alsóházban szerda éjjel azonban minimális többséggel, 313:312 arányban elfogadott indítvány kötelezővé is teszi Maynek a halasztás kezdeményezését. A hosszabbítás mértékének eldöntésében pedig az alsóház kezébe adná a döntést. Alapvetően May választhatja meg, meddig kérne hosszabbítást, azonban a képviselők ezt felülbírálhatják. Ha pedig az EU egy eltérő dátumot ajánlana fel, arról is alsóházi szavazást kellene kiírnia a kormánynak.

Az már az elmúlt hetekben többször is kiderült, hogy Theresa Maynek már nincs megfelelő befolyása saját pártja képviselői felett, több tory képviselő kiszavazásával ezúttal is szembement vele az alsóház. Korábban csak kisebb erejű indítványoknál, vagy véleménynyilvánító szavazásokon kapott pofont,

most azonban egy konkrét törvényjavaslat ment át egy nap alatt az alsóházon a kormány akaratával ellentétesen.

Az alsóház belügyi bizottságának elnökének előterjesztését a törvényhozás felső kamarájának, a Lordok Házának is el kel bírálnia, de ez várhatóan csütörtökön megtörténik, és ezután az indítvány törvényerőre emelkedik.

Stephen Barclay brexitügyi miniszter szerdán a vitában azonban a lordokhoz is szólt, és azt kérte, hogy vizsgálják meg alaposan a törvényjavaslatot. A kormány az alsóházi szakasz lezárulására azzal reagált, hogy az indítvány komolyan korlátozná a hosszabbításról szóló tárgyalási mozgásterüket.

Az április 12-i határidő meghosszabbításához szükséges azonban az EU-ban maradó 27 tagország egyhangú jóváhagyása is, enélkül a szerdai alsóházi döntéstől függetlenül is rendezetlen kilépés következhetne jövő pénteken. Bármilyen hosszabbítási kérésről az április 10-i EU-csúcson dönthetnek a tagországok.

May közben Corbynnal tárgyalt

Theresa May kedden este jelentette be, hogy az Egyesült Királyságnak a brexit újabb elhalasztására van szüksége, és a kormány hajlandó együttműködni a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárttal annak érdekében, hogy egy közös javaslattal véget vessenek a parlamenti patthelyzetnek.

A miniszterelnök szeretné, ha még az április 10-i EU-csúcs előtt megszületne egy olyan közös javaslat a Munkáspárt vezetőjével a jövőbeni kapcsolatokról, amiről szavazhat az alsóház, de ha Corbynnal nem tudnak ilyenben megállapodni, akkor több opcióról is megszavaztatná a képviselőket. May azt ígérte, hogy a kormány kész lesz tartani magát az alsóház álláspontjához. A kormányfő azt szeretné, hogy az EU-tól kért újabb halasztás „a lehető legrövidebb legyen" annak érdekében, hogy Nagy-Britanniának ne kelljen részt vennie a május végi európai parlamenti választásokon.

Szerdán May és Jeremy Corbyn két órán át tartó találkozóján. May a Munkáspárt vezetőjével tartott megbeszélése után még Nicola Sturgeon skót, és Mark Drakeford walesi miniszterelnökkel is találkozott. A Downing Street szerint May és Corbyn megbeszélései konstruktívak voltak, mindkét fél rugalmasnak mutatkozott, és eltökélte azt is, hogy véget vessen a brexit körüli bizonytalanságnak. Corbyn maga viszont azt mondta, hogy hasznosak, de egyelőre eredmény nélküliek voltak a megbeszélések. Mint mondta, nem volt akkora változás May hozzáállásában, mint várta. A megbeszélések folytatódnak a hét végén.

A kemény brexitpárti torykat feldühítette, hogy May tárgyalásokat kezdett Corbynnal. Azonban a halasztási kérelem törvénybe foglalása abból az egy szempontból még akár előnyösen is kijöhet Maynek, hogy a kemény brexitpártiak szemében egyre inkább az eddig elutasított megállapodása tűnhet a legjobb választásnak.

Juncker: Rövid hosszabbítás csak ratifikálással lehetséges

Szerdán a brüsszeli plenáris ülésen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy nagy a valószínűsége a rendezetlen kilépésnek is április 12-én. Rövid hosszabbítást csak akkor adna a briteknek, ha ratifikálják április 12-ig a kilépési megállapodást. Az a nap „a legvégső határideje a megállapodás elfogadásának", jelentette ki. Ezzel arra utalt, hogy minden tagállamnak április 12-ig kell jeleznie, hogy megtartják-e az EP-választást. Azt is mondta, hogy nem rendezetlen brexitet akart, de az Európai Unió készen áll erre a végkifejletre is.

Rovatok