Index Vakbarát Hírportál

Trump mozdult egyet, több száz kamion rekedt a mexikói-amerikai határon

2019. április 4., csütörtök 06:07 | aznap frissítve

Hosszú sorokban állnak és várakoznak a kamionok az amerikai-mexikói határon. A határ mexikói oldalán feltorlódott kamionoknak legalább hat órát kell várakozniuk, hogy átjussanak.

Az amerikai vám-és határvédelmi szervezet közleményére hivatkozva azt írja az MTI, hogy a mexikói Tijuana városánál lévő tíz határátkelő közül kettőt lezártak a megnövekedett forgalom és "migránsáradat" miatt.

Andres Manuel López Obrador mexikói elnök szerdán délután újságíróknak azt mondta: "senkinek nem jó" a határon kialakult helyzet. Reméli, hogy ez csak "átmeneti állapot". A politikus felelősségteljes viselkedésre és együttműködésre szólított fel minden érintettet.

Larry Kudlow, a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsának igazgatója szerdán a CNBC televízióban közölte: az amerikai kormányzat azon dolgozik, hogy a határokat a gazdaság károsítása nélkül zárja le. Részletekbe ugyan nem bocsátkozott, de megemlítette, hogy a teherautók és kamionok számára külön útvonalakat biztosítanának az akadálytalan szállítmányozásra. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának adatai szerint naponta mintegy 1,7 milliárd dollár értékű árut szállítanak a határon.

Donald Trump elnök szerdán Twitter-bejegyzésben ismételte meg, hogy "kész lezárni az amerikai-mexikói határt, amennyiben a kongresszus nem lép azonnal a migráció megfékezése érdekében". Az elmúlt napokban többször is kijelentette, hogy lezárja a déli határokat, a múlt pénteken pedig azt ígérte, ez még ezen a héten megtörténik. Kedden ugyan bejelentette, hogy Mexikó lépéseinek következtében enyhül a migrációs nyomás, de megerősítette: annak ellenére kész a határ lezárására, hogy az árthat az amerikai gazdaságnak. "Persze, hogy negatív hatása lesz a gazdaságra, de a biztonság fontosabb" - fogalmazott kedden a Fehér Házban újságíróknak.

A borítóképen a határ mexikói oldala Tijuanában: Mario Tama/Getty Images

Rovatok