Index Vakbarát Hírportál

Pszichiátriai vizsgálatra küldik a christchurchi merénylőt

2019. április 5., péntek 07:38

Pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá azt a 28 éves ausztrál férfit, aki március 15-én ötven ártatlan, fegyvertelen embert ölt meg két mecsetnél az új-zélandi Christchurchben - közli a bíróság döntésére hivatkozva az MTI.

A vizsgálat célja megállapítani, hogy a vádlott pszichiátriai állapota lehetővé teszi-e, hogy felelősségre vonják tettéért.

A férfi pénteken másodszor hallgatta meg a bíróság videokapcsolaton keresztül, miután hivatalosan is megvádolták ötven rendbeli gyilkossággal és harminckilenc gyilkossági kísérlettel. A bíróság arról is határozott, hogy Brenton Tarrant június 14-ig előzetes letartóztatásban marad.

A rendőrség nem zárta ki a további vádpontok lehetőségét sem, de nem erősítette meg, hogy terrorizmussal kapcsolatban is vádat emelnek-e ellene.

A szélsőjobboldali, bevándorlásellenes nézeteket valló ausztrál férfi az első tárgyaláson bejelentette, hogy saját maga akarja ellátni a képviseletét. Emiatt felmerült az az aggodalom, hogy az eljárást a fehér felsőbbrendűséget hirdető meggyőződésének népszerűsítésére akarja felhasználni, ahogy azt az általa példának tartott norvég szélsőjobboldali terrorista, Anders Breivik tette.

A szélsőségesen iszlám- és bevándorlásellenes Brenton Tarrant március 15-én hajtott végre terrortámadást két christchurchi mecset ellen, miközben az interneten élőben közvetítette a mészárlást. A lövöldözésben 50 ember meghalt.

Rovatok