Index Vakbarát Hírportál

Elfogadja a melegházasságot a mormon egyház

2019. április 5., péntek 06:50

A mormon egyházban többé már nem számít hittagadásnak a homoszexualitás és az azonos neműek házassága, az egyház ezentúl megkereszteli az azonos nemű párokat és az általuk nevelt gyermekeket is – írta az MTI Dallin H. Oaks, az egyház elnöke csütörtöki bejelentése nyomán.

A hivatalosan az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nevet viselő mormon egyház vezetőjének bejelentése szerint

az egyház tanításaiból törlik, hogy bűn a homoszexuális viselkedés és kapcsolat.

A közlemény ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy bár az egyház az azonos neműek házasságát továbbra is „komoly véteknek” tartja, de nem tekinti aposztáziának, azaz hittagadásnak.

Ezzel a döntéssel azt a 2015-ben hozott és a mormongyülekezeteket megosztó szabályt szüntette meg az egyház, amely szerint az azonos nemű házasságban élő mormonok hittagadók, az egyházból kiközösíthetők, gyermekeik mindennemű vallási szertartásból - így például a keresztelésből vagy a névadó ünnepségekből - kitilthatók.

„Miközben nem változtathatjuk meg az Úr tantételeit, azt akarjuk, hogy tagjaink és politikánk figyelmezzenek azokra is, akik a halandó lét kihívásaival küszködnek. Csökkenteni akarjuk a napjainkban oly gyakori gyűlölködést és viszályt” – fogalmazott közleményében az úgynevezett Első Elnökség, a mormon egyház legmagasabb igazgatási testülete, amelyet három, az egyházban apostolnak nevezett személy vezet.

„Az erkölcstelen viselkedés, lett légyen szó akár heteroszexuális, akár homoszexuális kapcsolatról, azonos elbánásban részesül” – hangsúlyozták az egyházi vezetők. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza a hétvégén tartja országos konferenciáját.

Rovatok