Index Vakbarát Hírportál

Alighanem csúnyán lebuktattak egy oroszok által fizetett német parlamenti képviselőt

2019. április 5., péntek 11:19

A német szélsőjobb, a legnagyobb ellenzéki párt egyik 2017-ben a Bundestagba került politikusának feltételezett orosz kapcsolatairól számoltak be brit, olasz és német újságok közös oknyomozásuk eredményeképpen. Az euroszkeptikus Afd (Alternatíva Németországért) képviselője,

Markus Frohnmaier úgy jár-kel, mint egy orosz irányítású német politikus, úgy beszél mint egy orosz irányítású német politikus és úgy is néz ki, mint egy orosz irányítású német politikus, ugyanakkor Frohnmaier tagadja a kapcsolatot, amelyre számos email és dokumentum utal.

Markus Frohnmaier gyakran szólal fel az orosz-ellenes EU-s szankciók ellen és járt az az orosz megszállás alatt álló Krími-félszigeten. A BBC olyan dokumentumokra hivatkozik, amelyeket Mihail Boriszovics Hodorkovszkij alapította intézet (Dokumentációs Központ) szerzett meg.

Hodorkovszkij amellett, hogy egy orosz oligarcha, Vlagyimir Putyin ádáz ellensége, ugyanis tíz évet töltött orosz börtönben, és most igyekszik minden módon feltárni, hogy az orosz kormány hogyan próbál külföldi politikusokat befolyásolni.

Két dokumentumot említenek a lapok. Az egyik egy orosz belsős körlevél, amely azt elemzi, hogy hogyan lehet külföldi - nyugat-európai -politikusokat befolyásolni, a másik pedig konkrétan Frohnmaierről és kampányának megsegítéséről tesz említést.

Amellett, hogy elemzi a politikust, megállapítja, teljesen kontrollálni lehet.

A lapok ugyanakkor elismerik, nincs bizonyítékuk arra vonatkozóan, hogy a német politikus valóban kapott-e anyagi támogatást orosz forrásokból. Frohnmaier szerint a dokumentumokat hamisították, és tagadta az együttműködést.

Rovatok