Index Vakbarát Hírportál

Kisebb incidensek a menekültek és a rendőrök között Görögországban

2019. április 5., péntek 14:37 | aznap frissítve

Görögországban két helyen alakult ki konfliktus a menekültek, bevándorlók és a rendőrség között. A kisebbik incidens Athénben történt, ahol a központi pályaudvaron ültek vonatra menekültek tucatjai abban a reményben, hogy a görög határról a 2016-os migrációs útvonalon a Balkánon keresztül Európába tudnak jutni. 

A több tucat tiltakozóval rendőrök néztek farkasszemet. A vasúti közlekedést felfüggesztették ezeken a vonalakon, mert menekültek és bevándorlók ráültek a sínekre. Azt akarják elérni, hogy buszokkal vigyék őket Szalonikibe.

Szaloniki szomszédságában, Diavata nevű településen körülbelül 500-an vannak - később 2000-re emelkedett ez a szám -, köztük anyák, gyerekek és férfiak. Közülük volt, aki megpróbáltak többször is áttörni a rendőrsorfalat. Az alábbi videó szerint volt olyan férfi, aki egy síró gyereket pajzsként maga előtt tartva ment a rendőröknek.

A görög média szerint azért feszült a helyzet, mert a közösségi médiában az a hamis információ terjedt el, hogy majd megnyitják a határokat, és Németországba mehetnek. A rendőrök könnygázt használtak, egy irakit letartóztattak, egy rendőr könnyebben megsérült.

A napokban írtunk arról, hogy a kormánymédia és a kormányközeli elemzőintézetek azt kommunikálják, hogy "migránskaravánok" indulhatnak el a balkáni útvonalon. Azt is írtuk, hogy tömegeknek egyelőre nincs nyoma.

Rovatok