Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai alelnök a NATO-ból való kizárással fenyegette meg Törökországot

2019. április 5., péntek 17:17 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok alelnöke, Mike Pence figyelmeztette Törökországot csütörtökön, hogy a NATO-tagságát veszélyezteti, ha vásárol abból a légvédelmi rendszerből, amit Oroszország fejlesztett. Törökország már bejelentette, hogy az üzlet megtörtént, az amerikai fél ezért dönthetett úgy, hogy a diplomatikus kritika helyett megfenyegeti a katonai szövetségesét.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint Pence a NATO alapításának 70. évfordulójának ünnepségén beszélt arról, hogy a törökök egy ilyen orosz alku után végleg elveszthetik a pozíciójukat az F-35-ös vadászbombázó gyártásában, azaz bezárhatnak azok a törökországi gyárak, ahol a repülőgép alkatrészei készülnek. Az alkatrészek megrendelését már hétfőn leállították, egyelőre határozatlan időre. Az amerikai alelnök ezután keményített be, és bejelentette, hogy ez csak a kezdeti lépés lenne, hosszabb távon elveszthetik a törökök a NATO-tagságukat.

Törökország külügyminisztere újságíróknak elmondta, semmiképp sem állnak el az üzlettől, hiszen már egyszer eldöntötték, hogy megtörténik.

Az amerikaiak az orosz rakétavédelem helyett a saját, hasonló rendszerüket ajánlották a törököknek, de a török védelmi miniszter szerint annak legyártása és kiépítése túl sok időt, 10 évet venne igénybe, márpedig Törökországnak mihamarabb kell az új rakétavédelmi rendszer. „Próbáltunk más szövetségesektől is vásárolni, de nem volt jó ajánlat" – állította.

Az amerikaiak véleményét osztó biztonságpolitikai szakértők szerint, ha az oroszok telepítik a NATO-tag Törökország rakétavédelmi rendszerét, akkor rálátásuk lesz azokra az amerikai fegyvertechnológiákra is, amiket eddig vásárolt Törökország, ez pedig komoly kockázatot jelent. A török védelmi minisztérium szerint nincs miért aggódni, az S-400-as orosz rendszert nem kötik be a többi, NATO-tagok által használt rendszerbe, így az oroszok nem tudnak semmilyen új információhoz hozzájutni.

Rovatok