Index Vakbarát Hírportál

Trump titkos kódnyelvet fejlesztett ki, hogy a nyilvánosság előtt is üzenhessen ügyvédjének

2019. április 5., péntek 23:44 | aznap frissítve

Michael Cohen, Donald Trump korábbi ügyvédje és bizalmasa, azt állítja, hogy az amerikai elnök kitalált egy titkos kódnyelvet, aminek segítségével Cohennek gyanútlanul tudott üzenni, és így vette ré őt, hogy vezesse meg az amerikai kongresszust, hazudjon Trump moszkvai ügyleteiről. A Guardian írt Cohen nyílt leveléről, amiben az ügyvéd komoly vádakat fogalmazott meg az elnökkel szemben.

Eszerint Cohent arra kérte az elnök, hogy hazudja azt a Moszkvába tervezett Trump-toronyról, hogy az a projekt 2017 január 31 előtt a földbe állt, annak ellenére, hogy ez nem volt igaz, a terveket csak ezután fél évvel jegelték. Trump ezzel a nem részletezett kódnyelvvel bárhol, bárki előtt tudott arról üzenni Cohennek, hogy tagadnia kellene a moszkvai befektetésről szóló híreket.

Ezt a vádat az ügyvéd akkor is elmondta, mikor eskü alatt vallott saját büntetőügyében, ugyanakkor a vádak hitelességét megkérdőjelezi, hogy Cohen felajánlotta együttműködését a kongresszus demokrata párti politikusainak a Trump ellen indított vizsgálatokhoz, azért cserébe, hogy kevesebb időt kelljen börtönben töltenie.

Michael Cohent háromévi börtönbüntetésre ítélték adó- és banki csalásokért, a kampányfinanszírozási törvény megsértéséért, valamint a hatóságok félrevezetéséért. Büntetését májusban kellene megkezdenie.

Rovatok