Index Vakbarát Hírportál

Trump a mexikói határnál turnézott a falával

2019. április 6., szombat 00:03

Donald Trump amerikai elnök a kaliforniai Calexicóba utazott a mexikói határhoz, ahol egy közelmúltban felújított kétmérföldes határszakasznál a menekülthelyzetről beszélt – írja a Guardian. Közben húsz állam közös indítványt nyújtott be arra, hogy blokkolják Trump tervét, amellyel szövetségi források átcsoportosításából fizetné a határfalat.

Trump korábban a határ lezárásával fenyegetőzött, de erről aztán letett, saját bevallása szerint azért, mert Mexikó azóta"abszolút fantasztikus volt" a migránsok feltartóztatásában. Azt a fenyegetést viszont megismételte, hogy megvámolná a mexikói autókat. Emellett visszavonta a bevándorlási és vámhivatal élére javasolt jelöltjét, mert mint mondta, keményebb vezetőt szeretne találni.

Trump szerint az ország megtelt, azaz nincs már hely több bevándorlónak, és a kormánya "mindenki tudtára adja, hogy ez egy abszolút vészhelyzet". A beszédében párhuzamot vont a menedékkérők a közelmúltban lezárult – a 2016-os választásba történt esetleges orosz beavatkozást vizsgáló – Mueller-nyomozás között, amely szerinte egyértelműen tisztázta őt, és bizonyította, hogy az őt ért korábbi vádak hamisak voltak. Mint mondta, az állítólagos menedékkérők némelyike bűnöző, ezért ez az egész menedékkőrsi átverés, hoax, márpedig ő is épp most ment keresztül egy hoaxon.

Rovatok