Index Vakbarát Hírportál

Kitiltotta Ukrajna az RMDSZ elnökét, a külügy bekérette a budapesti ukrán nagykövetet

2019. április 6., szombat 14:38 | aznap frissítve

Megtagadták az ukrán hatóságok a belépést Ukrajnába a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökétől. Kelemen Hunort minden magyarázat nélkül másfél évre kitiltották, mindezt diplomata útlevelébe is bepecsételték – közölte a politikus a Facebookon.

Friss: Nem hivatalosan ukrán oldalról is megerősítették a hírt. Elismerték, hogy Kelemen neve mellé az adatbázisban megjegyzés volt téve a beutazás megtagadásáról minden további indoklás nélkül. Ilyen ügyekben nem helyi szinten, a határátkelőhelyen születik a döntés, hanem Kijevben.

Az RMDSZ elnöke azért utazott volna Ungvárra, hogy részt vegyen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megalapításának harmincadik évfordulójára szervezett rendezvényen. A hatóságok azonban több mint egy órás várakoztatás után végül minden indoklás nélkül megtagadták a belépést, míg két útitársa folytathatta útját. 

Kelemen az MTI-nek elmondta: román diplomata útlevéllel ment volna át Záhonyról Csapra.

„Egy ukrán nyelvű jegyzőkönyvet tettek elém, és bepecsételték az útlevelembe, hogy 2020 október 13-ig nem mehetek be Ukrajnába” – magyarázta.

A romániai magyar politikus tájékoztatta Románia külügyminiszterét a történtekről, hétfőn pedig panasszal fordul a bukaresti ukrán nagykövetséghez, és magyarázatot kér a történtekre.

Amint a politikus a közösségi portálon írta: személyesen szerette volna átadni jókívánságait a KMKSZ-nek. „Beszéltem volna arról a közös útról, amelyet a kommunista diktatúrák bukása óta a Kárpát-medencei magyar nemzeti közösségek bejártak, és azokról a kihívásokról is szóltam volna, amelyekkel szembe kell néznünk. (.) Így nem marad más, mint hogy innen kívánjak boldog születésnapot a KMKSZ-nek, a Szövetség tagjainak és szimpatizánsainak, és egyben a kárpátaljai magyarokat biztosítsam az RMDSZ szolidaritásáról” – áll a bejegyzésben.

A magyar külügy bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét

Magyarország elfogadhatatlannak tekinti Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kitiltását Ukrajnából, ezért Ukrajna budapesti nagykövetét hétfőre berendelték a Külügyminisztériumba - közölte az MTI-vel Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szombaton. A Tájékoztatásért és Magyarország Nemzetközi Megjelenítéséért Felelős Államtitkár azt közölte: már a sokadik elfogadhatatlan magyarellenes lépésnek tekintik, hogy Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét szombaton nem engedték be Ukrajnába.

Kelemen Hunor az MTI-nek telefonon elmondta: román diplomata útlevéllel a Záhony - Csap határátkelőn szeretett volna belépni Ukrajnába, azonban közölték vele, hogy a két társa folytathatja az utat, neki azonban vissza kell fordulnia.

Kelemen Hunor az MTI-nek azt mondta, azonnal tájékoztatta Románia külügyminiszterét a történtekről, hétfőn pedig panasszal fordul a bukaresti ukrán nagykövetséghez, és magyarázatot kér a történtekre.

Rovatok