Index Vakbarát Hírportál

Trump countryklubjába tévedt nővel fenyeget Kína

2019. április 6., szombat 09:05

Bizonyíték Peking fenyegetésére az Egyesült Államokkal szemben, hogy egy kínai nő a napokban illetéktelenül be tudott jutni Donald Trump elnök floridai countryklubjába – írta az MTI az Egyesült Államok külügyminiszterének nyilatkozata nyomán.

Mike Pompeo a CBS-nek adott interjújában a nyomozásra hivatkozva nem árult el részleteket, így megállt a hangzatos kinyilatkoztatás szintjén, amely szerint „az illetéktelen belépés a Mar-a-Lago klubba sokat elmond az amerikai néppel szembeni kínai fenyegetésről, és arról, hogy Kína milyen erőfeszítéseket tesz magában az Egyesült Államokban nemcsak a kormányzat ellen, hanem szélesebb körben is”.

Ezután a szellemi tulajdon ellopásának kínai gyakorlatára panaszkodott, bár nem derült ki, mi a kapcsolat a szabadalmak kínai jogellenes kezelése és a között, hogy az Egyesült Államok elnökének tulajdonában lévő Mar-a-Lago biztonsági szabályait áthágták azok, akik a biztonságért felelnek.

A kínai nő ügyéről annyit tudni, hogy szerdán vádat emeltek az Egyesült Államokban egy bizonyos Jü Csing-csang ellen. Az útlevele alapján tajvani nő a múlt hét végén illetéktelenül behatolt Donald Trump floridai countryklubjába. A rendőrség nem hozta nyilvánosságra, hogy a nő valójában kicsoda, és mit akart. A Mar-a-Lagónál őt feltartóztató titkosszolgálati munkatársaknak, majd később a nyomozóknak is azt mondta: Sanghajból érkezett Floridába.

A bejáratokat őrző titkosszolgálatiaknak azt mondta, hogy az úszómedencéhez megy, mert barátai vannak ott, de bent, a klub területén egy másik titkosszolgálati munkatársnak arról beszélt, hogy az amerikai-kínai kapcsolatokról rendezett ENSZ-tanácskozásra érkezett. Ilyen tanácskozásnak azonban a countryklub nem adott helyet, Jü neve pedig nem szerepelt a klubba beengedhető személyek listáján.

Letartóztatása után Jü Csing-csang már arról beszélt, hogy „egy barátja tanácsára” érkezett Mar-a-Lagóba, mert az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatokat akarta megvitatni a Trump-család valamelyik tagjával.

Négy mobiltelefont, egy laptopot, egy külső merevlemezt és egy számítógépes vírussal fertőzött pendrive-ot találtak nála.

Donald Trump jelentéktelennek tüntette fel az incidenst, ennek ismeretében meglepő, hogy külügyminisztere már Peking fenyegetésének bizonyítékaként beszélt az ügyről.

Rovatok