Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu tovább növelné az izraeli fennhatóságot Ciszjordániában

2019. április 6., szombat 22:10 | aznap frissítve

Még el sem ült a felháborodás az arab világban azután, hogy Donald Trump elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett, de Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét olyan kijelentést tett, amit valószínűleg nem fogadnak majd jó szívvel a palesztinok. A Reuters számolt be róla, hogy Netanjahu ígéretet tett rá, amennyiben újraválasztják, annektálni fog bizonyos településeket Ciszjordániában.

Az izraeli Channel 12 News-nak adott interjújában arról kérdezték, hogy miért nem terjeszti ki az izraeli fennhatóságot Ciszjordánia nagyobb településeire is, mint ahogy azt tette a Golán-fennsík esetén is. Netanjahu erre azt mondta, hogy tervben van a dolog, és ki fogja tereszteni izrael fennhatóságát Ciszjordániában is. Ciszjordániában és Jeruzsálem keleti felén 500 ezer izraeli és 2,6 millió palesztin él. A palesztinok ezen a területen és a Gázai övezetben szeretnének saját államot alapítani. 

Netanjahu feltehetőleg azoktól a telepes párti ellenfeleitől akar szavazókat átcsábítani az új ígéretével, akik ellenzik, hogy területeket adjanak át a palesztinoknak. A 1967-es háborúban elfoglalt területen létrehozott izraeli telepeket a legtöbb ország nem fogadja el legitimnek, ezt a konszenzust törte meg Donald Trump, amikor elismerte Izrael jogát a Golán-fennsíkra. 

Rovatok