Index Vakbarát Hírportál

Fokozódik a helyzet Líbiában: légi csapást hajtottak végre Tripoli külvárosában

2019. április 7., vasárnap 13:04 | aznap frissítve

Néhány nappal azután, hogy Halifa Haftár tábornok megindította csapatait Líbia, fővárosa, Tripoli ellen, több nagyhatalom is úgy döntött, hogy kivonja egységeit az országból.

Az Egyesült Államok már megerősítette, hogy a fokozódó helyzet miatt áthelyezett egy kontingenst, míg India a szomszédos Tunéziába vezérelte át békefenntartóit. Ők azzal indokoltak, hogy a helyzet nagyon gyorsan fordult kifejezetten rosszra. 

Közben az ország keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftár tábornok hetven fegyveresét fogták el szombaton a nemzetközileg elismert egységkormányhoz hű erők a tripoli nemzetközi repülőtér közelében. Haftár tábornok Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök, egyik miniszterével ellentmondásban, továbbra is azt állítja, hogy az ő erői ellenőrzik a városközponttól 25 kilométerre fekvő, 2014 óta zárva tartó repülőteret.

Az AFP szerint Vasárnap délután már arról számoltak be Haftár erői, hogy légi csapást hajtottak végre Tripoli külvárosában. 

A kormány nem sokkal korábban közölte, akciót terveznek, hogy megvédjék a fővárost. 

Az egységkormány egészségügyi minisztere szerint 21 ember vesztette életét csütörtök óta a harcokban, és 27 másik megsebesült. Haftár szóvivője 14 elesett katonájukról tett bejelentést.

Az ENSZ líbiai képviselete vasárnap tűzszünetre szólította fel az ellenfeleket, hogy a harcok által érintett területekről ki lehessen menekíteni a sebesülteket és a civileket.

Az amerikai fegyveres erők afrikai parancsnoksága bejelentette, hogy "a biztonsági helyzet fokozódó bonyolultsága és előre nem látható fejleményei miatt" kivonja Líbiából katonái egy részét. Ez a kisebb erő az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetek ellen harcolt az észak-afrikai országban. Thomas Waldhauser parancsnok azt nem közölte a sajtóval, hogy hány katonát vonnak ki és hány marad.

A líbiai elnöki tanács szombaton bekérette Béatrice du Hellent, Franciaország Tripoli nagykövetét, hogy hivatalosan tiltakozzon amiatt, hogy Párizs támogatja a Haftár tábornok vezette fegyveres csoportok Tripoli elleni támadását - írta a Libya Observer, egy névtelenséget kérő kormányilletékesre hivatkozva.

A kormányilletékes azzal vádolta meg Franciaországot, hogy részt akar az ország kőolajkincse feletti ellenőrzésből, ezért szítja Haftár támogatásával a nyugat-líbiai harcokat. Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után az ország gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt. 

(BBC, AFP, MTI)

Rovatok