Index Vakbarát Hírportál

Csendben működik Dubaj saját zsinagógája

2019. április 7., vasárnap 15:38

A tengerparthoz közel nyílt meg egy rejtőzködő zsinagóga Dubajban, az Egyesült Arab Emírségekben. Évtizedek óta ez az első zsinagóga az arab világban. Bár az intézmény  már korábban megnyílt, a helyről csak tavaly december óta lehet tudni, írja a 444.hu az Economistra hivatkozva. 

A "Villa" néven ismert intézmény eredetileg egy lakás volt, amit a zsidó közösség kibérelt, majd később alakították át zsinagógává. És bár a közösség már lassan tíz éve csendben működik,

csak tavaly decemberben léptek a nyilvánosság elé, azzal a feltétellel, hogy a hely pontos címét senki nem leplezi le.

Bár az intézménynek még nincs hivatalos működési engedélye, már van saját rabbija, héber kurzusokat és kóser étkezéseket tart. Helyi arab és zsidó vezetők is azt remélik a nyitástól, hogy rendeződik a zsidó-iszlám együttélés. 

Évtizedekkel ezelőtt kb. 800 ezer zsidó élt az arab világban, több zsinagóga is működött, de egyre inkább kezdett elmérgesedni az arab-zsidó viszony, így a zsidók nagy része inkább kivándorolt, például Izraelbe. Az elmúlt időszakban aztán több ország vezetője is beszélt arról, hogy szívesen látják újra a visszaköltöző zsidókat.

Rovatok