Index Vakbarát Hírportál

Washington terrorista szervezetnek minősítette az iráni Forradalmi Gárdát

2019. április 8., hétfő 18:06

Az Egyesült Államok terrorista szervezetnek minősítette az iráni Forradalmi Gárdát – jelentette be Donald Trump amerikai elnök az MTI szerint. A Forradalmi Gárda Irán haderejének egyik szervezeti ága, legfőbb feladata az iráni alkotmány szerint "az iszlám forradalom vívmányainak megőrzése", a rendfenntartást és a hírszerzési feladatokat is beleértve.

Ez az első eset, hogy egy más állam fegyveres erőit vagy egy részét így minősítik Washingtonban. 

A döntés bírálói szerint mindez ahhoz vezethet, hogy az Egyesült Államokkal rossz viszonyban lévő egyes országok hasonló minősítést alkalmaznak majd amerikai katonai és hírszerzési illetékesekre.

Washington korábban is feketelistára helyezett a Forradalmi Gárdával kapcsolatban álló testületeket és személyeket, de most ezt kiterjesztette az iszlám forradalom védelmét szolgáló, rendfenntartó és hírszerzési feladatokat is ellátó fegyveres alakulat egészére.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tájékoztatása szerint a döntés egy héten belül hatályba lép.

Az iráni köztévében az amerikai döntésre válaszul közleményként bemondták, hogy Washington döntése ellenezik a nemzetközi joggal és törvénytelen. "Semmilyen országnak nincs joga terroristának bélyegezni egy másik állam fegyveres erőit... Az amerikai döntés hátterében Irán közel-keleti befolyása és sikere az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet ellen áll" - hangzott el a tévében..

Amerikai sajtóértesülések szerint a bejelentéssel egyidejűleg - megtorló válaszlépéstől tartva - készültségbe helyezik az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának haderejét a Közel-Keleten.

Mike Pompeo - az elnök bejelentése után - "a világ vállalatait és bankjait" arra szólította fel, hogy szakítsanak meg minden pénzügyi kapcsolatot az iráni Forradalmi Gárdával. Az amerikai diplomácia vezetője újságíróknak kijelentette: az amerikai kormányzat döntése "történelmi lépés, amely megfosztja a terrorizmus támogatásában első számú államot azon pénzügyi eszközöktől, amelyek révén nyomorúságot és halált terjeszt a világban".

A miniszter leszögezte: az iráni rendszert Washington immár nem csupán "a terrorizmus támogatójaként" tartja számon, hanem úgy gondolja, hogy "maga is részt vesz terrorcselekményekben". Szerinte a Forradalmi Gárda (IRGC) "legitim katonai szervezetnek álcázza magát, de ennek egyikünket sem szabad megtévesztenie".

Rovatok