Index Vakbarát Hírportál

50 férfi, 12 nő és 2 gyerek hánykolódik Európa partjainál

2019. április 9., kedd 15:39

Nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette Málta a Sea-Eye német civil szervezet mentőhajóját, ezért nem engedi azt területei vizeire, írja az MTI a Rai News 24 olasz televízióra hivatkozva. Az interneten is élőben követhető, ám egyelőre vissza nem nézhető adást a magyar állami hírügynökség úgy idézte: az olasz csatorna emlékeztetett, hogy korábban Olaszország sem engedte kikötni a Alan Kurdi nevű civil mentőhajót, amely múlt csütörtök óta vesztegel a Földközi-tengeren.

A hajó legénysége szerint a fedélzeten kimerülő félben vannak a készletek, különös tekintettel az ivóvízre és az élelmiszerre. Ezen felül a térségben rosszra fordult az időjárás is. A civil szervezet szerint már értesítették a máltai hatóságokat, hogy

legkésőbb szerdáig élelmiszerre, ivóvízre és váltásruhákra lesz szükség a hajó fedélzetén.

"Az emberek részben hetek óta ugyanazt viselik a testükön. Ezek áldatlan állapotok egy európai hajó fedélzetén", mondta Jan Ribbeck, a Sea Eye műveleti vezetője. Hozzáfűzte: a legtöbb menedékkérő a felső-fedélzeten kényszerül aludni, ahol nincsenek védve sem az időjárási körülményektől, sem a tengervíztől. "Az emberek fáznak, folyton átáznak, s persze senkinek sincs váltani való ruhája", panaszolta Ribbeck.

A hajó fedélzetén lévő menedékkérők között ötven férfi, tizenkét nő és két gyerek van.

Valójában a Guardian már napokkal ezelőtt írt arról, hogy Olaszország után Málta is visszautasította a hajó kikötését. Az olasz hatóságok ugyan korábban felajánlották, hogy a nők és gyermekek partra szállhatnak, a nők ezt azonban elutasították, mondván, a gyermekeik – köztük egy újszülött – apjai nélkül nem mennek sehová. Matteo Salvini olasz belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, mivel német szervezetről van szó, a hajó Németországban van bejegyezve és a kapitány is Hamburgból származik:

vigyék őket Hamburgba!

Az olasz belügyminiszter álláspontja nem igazán egyezik koalíciós partnerével, sőt miniszterelnökével, a menekülthajók kikötésének akadályozása, illetve megtagadása már sokadszor fokozza a nemzetközi figyelmet a kérdésen.

Rovatok