Index Vakbarát Hírportál

Nazarbajev váratlan lemondása után előrehozott elnökválasztás lesz Kazahsztánban

2019. április 9., kedd 10:46

Március 19-én mondott le váratlanul a kazah elnök, Nurszultan Nazarbajev, aki 33 évig vezette a posztszovjet országot. Helyét ideiglenesen Kaszim-Zsomart Tokajev vette át, aki kedden bejelentette, június 9-én előrehozott elnökválasztást tartanak az országban.

Tokajev szerint azért van szükség a választásra, hogy megszűnjön a politikai bizonytalanság az országban.

Ígérete szerint a rendkívüli választás tisztességes, nyílt és igazságos lesz.

Ugyanakkor az ideiglenes elnök nem rejtette véka alá, hogy mit remél ettől: szerinte meg kell erősíteni a köztársaság első elnöke, Nurszultan Nazarbajev politikájának stabilitását és folyamatosságát.

Tokajev ezt eddig úgy próbálta biztosítani, hogy az ország fővárosát, Asztanát átnevezte Nurszultánná, és a felsőház elnökévé választotta Nazarbajev legidősebb lányát, Dariga Nazarbajevát, akire elemzők korábban lehetséges utódként tekintettek.

Nazarbajev ugyanakkor nem vonult vissza a politikától, sőt: ő maradt az ország biztonsági tanácsának elnöke, és továbbra is ő vezeti a kormányzó Fényes Haza (Nur Otan) pártot.

A közép-ázsiai országban az előző elnökválasztást 2015. április 26-án tartották. A központi választási bizottság adatai szerint akkor a szavazatok 97,75 százalékát Nazarbajev kapta. Az elnöki mandátum öt évre szól Kazahsztánban.

Rovatok