Index Vakbarát Hírportál

Kétmilliárd forintot ígért oda Szijjártó Péter két mexikói templom újjáépítésére

2019. április 9., kedd 16:56

Zömmel gazdasági kérdésekről tárgyalt a magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden Mexikóban, valamint megállapodást ír alá két katolikus templom újjáépítésének kétmilliárd forintos támogatásáról, írja az állami hírügynökség.

Szijjártó Péter első számú tárgyalópartnere Graciela Márquez Colin gazdasági miniszter volt. A magyar kormány 2015-ben indította el a "déli nyitás" politikáját, amelynek hangsúlya a gyorsan növekvő gazdaságú latin-amerikai országokkal történő együttműködésen van, mondta a külgazdasági és külügyminiszter telefonon az MTI-nek. Szijjártó állította: a program kifejezetten eredményes, aminek jól példája a mexikói-magyar kapcsolat.

Mexikó ma Magyarország első számú kereskedelmi partnere a térségben. Tavaly 1 milliárd dollár (280 milliárd forint) fölé nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom, amelyből a magyar export 875 millió dollárt tett ki, azaz jelentős többletet eredményezett, közölte a miniszter.

Szijjártó szerint a további eredmények érdekében volt arra szükség, hogy a kormány 620 millió dolláros hitelkeretet nyisson a magyar cégek mexikói tevékenységének segítésére az Eximbanknál.

Mexikó azért is fontos Magyarországnak, mert a világ második legnagyobb katolikus országa. Ez fontos kapocs az ezer éve keresztény Magyarországnak, mondta a miniszter, felidézve egyúttal, hogy 2017-ben súlyos földrengés pusztított Mexikóban, amely komoly károkat tett a templomokban is.

Szijjártó ezért megállapodást ír alá még kedden Alejandra Fausto kulturális miniszterrel két katolikus templom felújításának kétmilliárd forintos támogatásáról.

Az egyik egy vidéki kolostor, a másik pedig a Jézus Szíve templom Mexikóváros központjában. Az utóbbinak több magyar művészeti vonatkozása van, ablakainak festett üvegei például magyar szenteket ábrázolnak, mondta Szijjártó.

Rovatok