Index Vakbarát Hírportál

Magyarország meghallgatását kéri Németország és Franciaország az EU Tanácsban

2019. április 9., kedd 20:11

Megint vitát rendezett a magyarországi jogállam helyzetéről az EU Tanács, amely a tagállamok Európa-ügyi minisztereiből áll. A 7. cikkelyes eljárás keretében zajlott keddi eseménytől a Magyarországot képviselő Varga Judit nem volt elragadtatva, szerinte "koholt vádak alapján próbálja Magyarországot elítéltetni az Európai Parlament (EP) bevándorláspárti többsége."

Hivatalos meghallgatásra ezúttal sem került sor, csak helyzetértékelésre, ezután néhány tagállam arra próbálta ösztökélni az EU soros román elnökségét, hogy léptesse újabb szakaszba az eljárást. Németország és Franciaország közös nyilatkozatot is tett, amelyet a Népszava ismertetett.

Ebben azt írják, az uniós intézmények és a közös értékek tiszteletben tartása nem képezheti vita tárgyát. Ezért itt volt az ideje, hogy a magyar kormány beszüntesse a Bizottság tagjaival szemben indított lejárató kampányát.

Hét hónappal az Európai Parlament 7. cikkelyről szóló állásfoglalása után a két ország készen áll rá, hogy konstruktív és tartalmas párbeszédet folytasson Magyarországgal.

Az Európai Parlament jelentése számos aggasztó jelenségre hívja fel a figyelmet: ilyenek az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, a média szabadságával, a tanszabadsággal, a vallásszabadsággal, a szólásszabadsággal és a kisebbségek és a menekültek jogaival kapcsolatos aggodalmak.

"Nem pusztán egyes törvényeket tartunk aggasztónak: az alapvető értékek tiszteletben tartásáról szóló EP jelentés által festett teljes kép nagyon aggasztó" - írják. A tény, hogy nem kormányzati szervezetek és egyetemek kénytelenek elhagyni az országot a kormány által bevezetett korlátozó intézkedések miatt, mindannyiunk számára aggodalomra adnak okot. Külön aggályokat vet fel szerintük a Közép-európai Egyetem (CEU) helyzete.

"A küszöbönálló meghallgatáson üdvözölnénk, ha Magyarország magyarázatot adna arra, hogy a hatóságok milyen konkrét intézkedéseket fognak tenni annak érdekében, hogy a CEU továbbra is folytathassa tevékenységét Budapesten" - áll a nyilatkozatban.

Azt írják, hogy a magyar média élénk és változatos volt, most azonban egyre egysíkúbbnak tűnik. A független újságírók egyre nehezebben tudnak érvényesülni a magyarországi médiában. "Ezért szükséges, hogy itt, a Tanácsban meghallgatásuk a magyar kormányt az alapértékek és a jogállamiság tiszteletben tartásáról."

Támogatják azt az elképzelést, hogy júniusban, közvetlenül az európai választások után megrendezzék ezt a vitát.

Rovatok