Index Vakbarát Hírportál

Az isztambuli választás megismétlését akarja Erdoğan pártja

2019. április 9., kedd 13:36

Miután a török legfőbb választási tanács elutasította a Recep Tayyip Erdoğan államfő vezette kormánypárt kérését, hogy számolják újra a helyhatósági választáson leadott összes szavazatot Isztambul kerületeinek zömében, az AKP közölte, kezdeményezik a helyhatósági választás megismétlését a városban.

Az AKP eszerint sehogy sem tudja megemészteni, hogy Isztambulban a nem hivatalos végeredmény szerit az ellenzéki kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu szerezte meg a főpolgármesteri széket. Erdoğan pártja szerint Isztambulban olyan mértékű szabálytalanságok és visszaélések történtek a március 31-i választáson, amelyek egyértelműen befolyásolták a voksolás kimenetelét.

A konzervatív AKP jelöltje, Binali Yildirim mintegy 25 ezer szavazattal maradt el ellenfelétől. De egy hete zajló részleges újraszámlálások nyomán a jelöltek közötti különbség 14 ezer szavazatra csökkent.

A nem hivatalos végeredmény szerint az AKP az ankarai főpolgármesteri széket is elvesztette, de kevésbé szoros versenyben kapott ki a CHP-től, mint Isztambulban Mindkét várost közel negyedévszázadon át vezette az AKP.

A múlt hétvégi örök önkormányzati választások nem egyszerűen az egyes helyhatóságok igazgatásáról szóltak, hanem afféle mini népszavazásnak is beillett az országot egyre nagyobb gazdasági válságba vezető, de közben egyre autokratikusabb vezetési módszereket bevezető Recep Tayyip Erdoğan hatalmáról. Nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, hogy az ellenzék önkénteseinek százai éjjel-nappal őrzik a szavazatokat tároló zsákokat.

Rovatok