Index Vakbarát Hírportál

Egy héten belül nyilvános lesz a Mueller-jelentés

2019. április 9., kedd 16:54 | aznap frissítve

Szélsőségesen eltérő értelmezései voltak a Mueller-jelentés összefoglalójának, amit még március végén tártak a nyilvánosság elé. A jelentés két éven át készült, és a cél az volt, hogy feltárja, együttműködött-e Trump stábja az oroszokkal az elnökválasztás idején. Valamint azt is vizsgálták, hogy akadályozta-e Trump az igazságszolgáltatást a vizsgálat ideje alatt.

A jelentés összefoglalójából annyi derült ki, hogy nincs bizonyíték egyik vizsgált dologra sem. Trump rögtön győzelemként élte meg a dolgot, és azt hangsúlyozta, hogy a jelentés teljesen felmenti a vádak alól, míg mások azt hangsúlyozták, hogy a bizonyíték hiánya még nem jelenti automatikusan az elnök ártatlanságát.

Persze sok mindent tisztázna, ha a jelentés egészében nyilvánosságra kerülne, de az iromány számos érzékeny témát, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő információt is tartalmaz. Bár a jelentést elkészítő különleges bizottságot Robert Mueller ügyész vezette, a jelentés további sorsa nem rajta, hanem William Barr legfőbb ügyészen múlik, aki ígéretet tett rá, hogy a potenciálisan veszélyes részek cenzúrázása után mind a kongresszus, mind a sajtó teljes terjedelmében megismerheti a jelentést. 

Most Barr a kongresszusban ismét megerősítette, hogy egy héten belül nyilvános lesz a jelentést.

Bár hivatalosan az igazságügy minisztérium éves büdzséjét ment megtárgyalni, a demokraták hamar a jelentésre terelték a szót, derül ki a New York Times beszámolójából. Érdekesség, hogy az eredeti menetrend szerint ezen a meghallgatáson lett volna szó annak a 100 új bevándorlásügyi bírónak a költségvetéséről, akik Trump szigorúbb bevándorlási politikája keretében kezdenék meg a munkát. 

Barr arra is ígéretet tett, hogy minden kihúzott sort megindokol a jelentésben, hogy miért kellett őket cenzúrázni. A demokraták korábban élesen kritizálták az előzetesen megjelent kivonatot, amiben alig volt a jelentés eredeti szövegéből. Sőt aNew York Times értesüléseiszerint a teljes jelentés jóval terhelőbb Trumpra nézve, mint ahogy azt a kivonat sejteni engedi. 

(Borítókép: A Mueller-jelentés négyoldalas összefoglalója. Fotó: Jim Bourg / Reuters)

Rovatok